Асандж смята, че ЦРУ са изгубили контрол над кибероъжията си

6
32

Джулиан Асандж, създателят на Wikileaks е убеден, че Централното разузнавателно управление е загубило контрол над кибероръжията си. Това мнение изразява той в интервю за NBC.

Наскоро неговата организация публикува над 9000 файла, свързани със сериозните хакерски умения на американските шпиони, което обхващаше експлойти и инструменти за взлом във всяка една от познатите операционни системи и широк кръг от потребителска електроника. Именно загубата на контрол над хакерския арсенал е причина той да стане достояние на Wikileaks, убеден е Асандж. Те не са ги защитили добре, изгубили са контрол над тях, а впоследствие са се опитали да го прикрият. Асандж напомни, че те са публикували най-вече описателна информация на различните методи и инструменти, но това може да се промени, ако защитната индустрия оправи щетите и обезпечи сигурността на своите продукти и запуши дупките описани във Vault 7. По-рано тази седмица той обяви, че ще окаже пълно сътрудничество на всички IT компании, чиято мишена са станали от ЦРУ. Асандж сподели нещо, което преди това някои експерти по информационна защита са предупреждавали – няма начин да постигнеш пълен контрол над кибероръжия и ако „си създал такива, то неизбежно един ден ще загубиш контрол над тях“. Ако трябва да се търси пример от реалния живот на думите му, то бихме привели поне два скорошни случая – този с Hacker Team, създателите на Finfisher Gamma International и със Cellebrite, а в по-далечното минало – Stuxnet. Според Асандж тези инструменти биха могли да се появят и на черния пазар или да се използват от човек, имащ достъп до тях, но играещ „от двете страни на закона“ – като член на разузнавателната общност и престъпник, възползващ се от мощта на тези инструменти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари