fbpx
5.8 C
София

Астрономите откриха още 25 повтарящи се радиосигнала

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Наред с гравитационните вълни и изригванията на гама лъчи, бързите радиоимпулси (Fast radio burst, FRB) са едно от най-мощните и загадъчни астрономически явления. За една милисекунда те излъчват повече енергия, отколкото Слънцето за три дни. Повечето изригвания от подобен род са единични, но в редки случаи те се повтарят на равни интервали. С усъвършенстването на инструментите за наблюдение нараства и броят на откритите повтарящи се сигнали от подобен род. Учените засега не разбират тяхната природа.

Въпреки мистериозния си характер, бързите радиоимпулси се появяват много често и достигат Земята средно хиляда пъти на ден. Досега нито една теория не може напълно да обясни техния произход. Може би те са причинени от неутронни звезди и черни дупки, от пулсари или магнетари, или дори от някакви извънземни средства за комуникация.

Канадската радиовълнова обсерватория CHIME е изградена, за да открива дължините на вълните на светлината, поглъщана и излъчвана от водорода. Астрономите могат да я използват и за измерване на скоростта на разширяване на Вселената. Оказа се обаче, че инструментите на обсерваторията са идеални за изучаване на бързите радиоимпулси.

По време на своята работа обсерваторията е открила повече от хиляда източника на бързи радиоимпулси. Използвайки нов тип алгоритъм, който анализира множество близки едно до друго събития със сходни параметри, учените от колаборацията CHIME/FRB откриха 25 нови повтарящи се FRB сигнала в данните от 2019-2021 г., пише Universe Today.

От над хилядата бързи радиоимпулси, засечени от астрономите досега, само 29 са се повтаряли. Но почти всички повторения са нерегулярни. Въпреки това алгоритъмът е успял да идентифицира още 25 повтарящи се радиоимпулси.

Освен това учените успяха да регистрират любопитни особености, които могат да се окажат полезни при разгадаването на загадката на техния произход.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини