fbpx
1.4 C
София

Атаката SpiKey дава възможност за копиране на ключа за врата с помощта на издавания от него звук

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Съвременните брави имат приблизително 330 000 комбинации за възможните форми на ключовете, но атаката SpiKey може да ги намали само до три.

Специалистите на Националния университет на Сингапур създаде нова технология, с помощта на която чрез 3D принтер се създава физически копие на оригиналния ключ за определена брава. Това става чрез анализ на звуците, издавани при поставянето и изваждането на ключа от бравата. Специализиран софтуер обработва записаните прищраквания и определя точната форма на издатините на предната част на ключа.

Атаката бе наречена SpiKey и работи с бравите с ключалки тип Yale/Schlage, които се отварят с помощта на ключ с уникален оребрен профил на една от страните в предната част. В самата ключалка са разположени шест метални щифта, закрепени към пружини, които се издигат на различна височина от изпъкналите части на ключа или остават на ниско ниво от празните места в профила на същия ключ. След като всички пружинни щифтове се издигнат на необходимата височина с помощта на ключа, той може да бъде завъртян и да да отключи вратата. Ключалката с шест пина има около 330 хиляди възможни форми на ключа, а атаката SpiKey намалява комбинациите само до три.

Издаваният от ключалката, нейните щифтове и от ключа звуци се записват с помощта на смартфон, а специалният софтуер обработва това аудио, изчислява разстоянията между издатините на ключа и тяхната височина.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини