fbpx
0 C
София

ФБР предупреди за зачестили случаи на гласов фишинг – вишинг

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

ФБР и Агенцията по кибербезопасност и безопасността на информационната инфраструктура на САЩ (CISA) публикуваха предупреждение относно нарасналите мошенически атаки тип вишинг (vishing) – гласов фишинг. Предупреждението по-подробно разгледа специалистът по кибербезопасност Брайън Кребс в своя сайт.

Специалните служби на Северна Америка са открили, че хакерска група събира данни за жертвите, които са служители на една и съща компания, а след това им звъни чрез интернет гласова връзка (VoIP) от устройство със скрит номер и търси информация, с помощта на която мошениците проникват в корпоративната мрежа и похищават фирмени данни.

Но към днешен ден хакерите вече използват фалшифицирани вътрешни номера на компанията и на нейните служители, в която работи жертвата.

При провежданите разговори хакерите обикновено се представят за специалисти от техническата поддръжка и представят някаква частична информация за жертвата. След това я помолват да използва ‘новата VPN връзка’ за да може да бъде осъществено отдалечено включване към интранет мрежата на компанията, при което се прихващат потребителското име и паролата на служебния акаунт.

Понякога тези киберпрестъпници са получавали достъп до съобщенията на набелязаната жертва чрез подмяна на SIM картата. В този случай те са ползвали помощта на някои служители на мобилния оператор. В крайна сметка мошениците са получавали еднократната парола за вход в корпоративната мрежа с помощта на данните за акаунта на излъганата жертва.

ФБР подчертава, че мащабът на действие на тази престъпна група непрекъснато се увеличава, понеже заради пандемията от новия коронавирус много хора работят отдалечено от домовете си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини