Не е нечувано за автомобили да се запалят при катастрофа, но сега има случаи на батерии на автомобилите на Tesla, които отново се запалват вече след инцидента. Като част от предварителен доклад за катастрофата на един Model S във Форд Лодърдейл, щата Флорида, следователите от National Transportation Safety Board разкриха, че част от литиево-йонната батерия на EV модела се е запалила цели два пъти, въпреки че пожарникарите я гасят с вода и пяна. Най-напред това става, когато спасителният екип изважда колата от сцената на катастрофата и отново, когато тя пристигна на полицейския паркинг.

В същия доклад се описва подробно самата катастрофа, като се твърди, че седанът е пътувал със 180 км/ч, преди да се сблъска два пъти в стена, запалвайки се на втория път. Tesla оттогава създаде ограничител на скоростта, за да предотврати подобни инциденти.

В миналото също имаше такива пожари. Батерията в един Model X от катастрофата в град Маунтин Вю отново се запали пет дни след като стоя в сервиза, докато актрисата Мери Маккормак буквалнон снима Model S на съпруга си Майкъл Морис S, който избухна в пламъци въпреки липсата на сблъсък. Случаят от Флорида обаче може да бъде най-изявеният пример.

Tesla отказва да коментира. Въпреки това, докладът не означава непременно, че има специфични за марката недостатъци в дизайна. Много собственици на преносими устройства ще удостоверят, че батериите не винаги се нуждаят от очевидна причина за запалване – продължителният натиск или други трудни за предвиждане фактори могат да предизвикат пожар при неочаквани моменти. Въпреки че има вероятност Tesla да играе роля, може да е трудно да се предотврати повторно запалване, когато необходимите химически реакции могат да отнемат часове или дни, за да се активират.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Това не е добре!
Това не е добре!
3 години

Това не е добре!

това е елементарна химия
това е елементарна химия
Отговор на  Това не е добре!
3 години

Пътуваш със 150-200 км в час върху половин тон литий. Ако пуснеш парченце литий във вода, той се самозапалва мигновено. Ако го оставиш на въздуха, самозапалва се след няколко минути, зависи от влажността на въздуха. Достатъчно е леко чукване отстрани, което да изкриви ламарините не повече от 10-15 см, за да се разкъса обвивката на акумулаторите под пода и те да пламнат. След което докато не изгорят – нищо не може да ги угаси. Който се съмнява – да вземе батерия от GSM, да забие нож в нея и да гледа последиците.

Пенчо
Пенчо
Отговор на  това е елементарна химия
3 години

Последиците са леко фъщене и това е. А течният бензин гърми като бомба.

айде бе
айде бе
Отговор на  Пенчо
3 години

Аз пък като пробих заредена батерия от телефон, тя пламна. А като пробих едно шише бензин – само локва се получи… Що тъй бе, Пенчо? Май „лекото фъщене“ се носи откъм задните ти части, а не от батерията? 😉

Химик
Химик
Отговор на  това е елементарна химия
3 години

Не е вярно, говориш лъжи.

the professor
the professor
Отговор на  това е елементарна химия
3 години

нищо не става, що батерии за таблети и телефони съм пробил… единствено има странна миризма, но като по дискавъри в сериите с Беър Грилз нито веднъж не се е получавало… в цилиндричните батерии в метална опаковка, обаче може и да не е така…