5.7 C
София

Безпилотен самолет със слънчеви батерии ще лети непрекъснато в продължение на 5 години

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Titan Aerospace създадоха самолета Solara 50, захранван със слънчеви батерии, който може да остане във въздуха в продължение на цели пет години. Устройство ще бъде използвано предимно за аероснимки от височина приблизително 20 километра. Изглежда, че използването на подобен „слънчев самолет“ е икономически оправдано, понеже заснемането на парцели от въздуха е много евтино: около 5 американски долара на един квадратен километър. Същата фотография, заснета от спътник струва няколко пъти по-скъпо: $35 и повече. Разбира се, дейността на този апарат едва ли ще се ограничи само до заснемането на участъци от земната повърхност по поръчка.

Solara 50, освен собственото си тегло, може да носи до 31 килограма допълнителен товар, като това може да бъде научно оборудване. Въпреки, че апаратът се захранва от слънчеви батерии, той лети и през нощта, благодарение на поставените в него съвременни акумулаторни батерии.

Височината 20 плюс минус 4-5 километра е избрана, понеже на тази височина слънчевите батерии на самолета са винаги огряти от слънчевите лъчи – няма облаци, с изключение на някои много редки сребристи образования. Също така, на тази височина няма силни ветрове, характерни за по-ниските слоеве на атмосферата. Явно, този безпилотен апарат наистина ще може да се задържи във въздуха в продължение на много дълго време.

Размахът на крилете на Solara 50 съставя цели 50 метра и на тях са разположени около 3 000 слънчеви елемента, осигуряващи 7 KW електрическа мощност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини