Белият дом предупреди, че Русия може да удари американската индустрия за чипове

9
7896

Авторитетното издание Reuters съобщи, че администрацията на САЩ настойчиво е препоръчала на производителите на чипове да се подготвят за прекъсвания в доставките на ключови суровини от Русия. Президентът на САЩ Джо Байдън ги призова да търсят нови продавачи и да диверсифицират доставките.

Това се случи след като групата Techcet публикува своя специален отчет, в който бе показана зависимостта на много производители на полупроводникови прибори от руските суровини. Това са свръхчисти химически материали руско и украинско производство, включително паладий, хелий, неон, флуор и скандий.

В отчета на Techcet се казва, че 35% от паладия за САЩ идва от Руската Федерация, а над 90% от неона – от Украйна. Що се отнася до неона Украйна първо го пречиствал в Русия и след това го продава на САЩ.

Американската администрация е на мнение, че тези стратегически ресурси могат да се окажат недостъпни за американските производители и другите компании от целия свят заради геополитическите разногласия. Белият дом счита, че Русия е в състояние да наложи свои собствени обратни санкции в отговор на подготвяните от Белия дом твърди санкции, в рамките на които ще бъде забранено използването на американски технологии, американски софтуер, износът за Русия на смартфони, компютри и т.н.

Сега САЩ препоръчва на своите производители на електроника и IT компании да търсят други източници на ключови суровини за производство на полупроводници. Но алтернативните източници на тези материали съвсем не са много, като по-голямата част от тях се намира в Китай, с който отношенията на САЩ изобщо не са добри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари