Бившият директор на CDC: новият коронавирус е създаден в лабораториите на Ухан

9
3720

Един от ключовите вирусолози на САЩ Робърт Редфийлд, който от 2018 до 2021 година оглавяваше центровете по контрол и профилактика на заболяванията и CDC – Федералната Агенция на САЩ за борба с инфекциозните заболявания е уверен, че поразилият целия свят нов коронавирус е създаден в лабораториите на института по вирусология в китайския град Ухан, откъдето е изпуснат. Всичко това бе обявено в интервю за CNN, като Редфилд подчерта, че това е неговото лично мнение като вирусолог.

Да отбележим, че Редфийлд като учен, лекар и администратор има огромен авторитет в САЩ. Той има значителен принос в изследването на ХИВ и разработи специализирана етапна система. която днес се използва в целия свят за клинична оценка на ХИВ инфекцията. Това е първият учен от подобен калибър, който официално заяви пред медиите, че новият коронавирус, предизвикал COVID-19 пандемията, е създаден от човека.

„Изобщо не вярвам, че новият коронавирус по някакъв начин се е прехвърлил от прилеп към човек и моментално е станал един от най-опасните вируси в историята на човечеството. Обикновено, когато един патоген преминава от от животно към човек, му е необходимо немалко време, за да стане по-ефективен. Моята гледна точка е, че най-вероятната етиология на тази патология в Ухан е била някоя от лабораториите в този град. Вирусът просто е изпуснат оттам. Виждам, че другите хора не вярват в тази гледна точка и това е нормално. Но науката рано или късно ще открие истината“ – заяви ученият пред CNN.

Редфийлд каза още, че възникналият в природата вирус при прилепите е бил променен в някоя от лабораториите в Ухан, след което е получил способността бързо и ефективно да заразява хората. И още, защо е вършено подобно нещо най-вероятно никога няма да разберем.

Според Редфийлд, в някоя от лабораториите на Ухан се е случило някакво извънредно събитие в резултат от което вирусът е бил изпуснат навън – тоест, изтичането на новия коронавирус не е преднамерено.

„Няма нищо необикновено в това, че респираторните патогени, върху които работят в тези лаборатории, могат да заразят някой от специалистите. Това съвсем не означава, че има каквато и да било преднамереност. Аз съм вирусолог, който през целия си живот се занимава с това, и такова е моето мнение“ – подчертава ученият.

Също така, Робърт Редфийлд е уверен, че разпространяването на COVID-19 е започнало в китайския град Ухан значително по-рано от официалните съобщения за това – някъде през септември или октомври 2019 година, а не през декември или януари. Версията за пазара за рибни продукти в Ухан, според учения също не е вярна. Редфийлд съобщи за телефонен разговор, който провел в началото на януари с неговия колега доктор Джордж Гао от китайския център за контрол на заболяванията. Той е потвърдил, че още преди една година е регистрирал редица случаи на COVID-19 сред хората, които изобщо не са посещавали рибния пазар в Ухан.

Теорията за изкуствения произход на новия коронавирус SARS-CoV-2 се появи в самото начало на пандемията, понеже в самия вирус и в неговото бързо разпространение имаше твърде много странни неща. Така например, за вероятно изпускане и изтичане на новия коронавирус от лабораторията по вирусология в Ухан публично заявиха заместник съветникът на президента на САЩ по Национална безопасност Матю Потингър, както и самият действащ тогава президент на САЩ Доналд Тръмп. Тогава властите на САЩ обвиниха Китай в премълчаване и скриване на истината за възникналата ситуация.

Само че както тогава, така и сега, така и не бяха представени доказателства от страна на САЩ за изкуствения произход на новия коронавирус.

Пекин категорично опровергава всички тези обвинения и след скорошната инспекция на представителите на Световната здравна организация в Ухан, представя своя версия на случилото се. Според Пекин, новият коронавирус е проникнал в Китай чрез замразени хранителни продукти от друго място на планетата. По този начин Китай е станал жертва, а не първоизточник на заразата. Не може да става и дума за изтичане на променена от китайските специалисти версия на този вирус в китайска военна биологична лаборатория.

Редфийлд е напълно уверен, че учените рано или късно ще стигнат до истината и ще получат всички необходими доказателства. Необходимо е да се прояви още малко търпение.

Наскоро се появи информация, че новите щамове на коронавируса атакуват не само хората. Появиха се две нови научни изследвания, в които се казва, че щамът B.1.1.7, за първи път открит във Великобритания, който се оказа по-смъртоносен за хората, заразява кучетата и котките. Вирусолозите обърнаха внимание на това, след като бе забелязан ръст на броя на домашните любимци с миокард – от месец декември миналата година до февруари 2021-ва, броят на тези домашни животни е нараснал от 1,4% на 12,8%, съобщиха ветеринарите. Това напълно съвпадна с пика на заболяванията от новия щам сред хората. Какво влияние ще окаже този факт на гледната точна на Робърт Редфийлд засега не е известно.

От месец декември към днешен ден бяха открити няколко опасни за човека мутации на новия коронавирус. Така например, в ЮАР бе открит щамът B.1.351, а в Бразилия – P.1. Британският B.1.1.7 предизвика голяма тревога, понеже много по-бързо се разпространява сред хората и именно той е причината за 95% от всички заразени във Великобритания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари