fbpx
17.4 C
София

Бивши служители на Neuralink може би основават нов биотехнологичен стартъп

Най-четени

Когато съоснователят на технологичната компания Neuralink Макс Ходак обяви загадъчното си напускане на компанията по-рано тази година, не беше ясно дали той се отказва поради разногласия с колегата си съосновател Илън Мъск или всъщност е отстранен от компанията, защото се движи прекалено бавно с клиничните изпитвания. Компанията е един от многото технологични стартъпи, в които е намесен Мъск, като се занимава с трудоемката задача да създаде компютърен чип и интерфейс, който да се свързва гладко с човешкия мозък, за да осигури възстановяване на изгубени неврологични функции, както и с дългосрочната перспектива да разшири възможностите на човешкия ум.

Новите сведения за Ходак обаче показват, че в момента той се занимава с добре финансирано ново предприятие за разработване на подобни компютърни чипове и интерфейс за свързване с човешкия мозък, наречено Science Corp. Според подадена от SEC информация през юли, Ходак вече е събрал над 47 милиона щатски долара от 14 инвеститори за новата си компания – сумата е далеч по-скромна спрямо набраните 363 милиона долара в Neuralink, но определено звучи като вълнуващо начало, което може да сигнализира за нарастваща конкуренция на зараждащия се невротехнологичен пазар.

Нещо повече, изглежда, че Ходак взема със себе си и таланти от Neuralink. Алън Мардинли, дългогодишен директор по биологичните изследвания на Neuralink, наскоро смени информацията в профила си в LinkedIn, в който вече пише, че в момента той работи в „нов стартъп“ от юли 2021 г. и напусна позицията си в Neuralink през август 2021 г., като в профила си в LinkedIn е публикувал и връзка към кариерната страница на Science Corp, което всъщност ни кара да смятаме, че той също е замесен в стартъпа.

Хардуерният инженер на Neuralink Кори Уолин изглежда също се е преместил да работи в Science Corp, прекратявайки отношенията си с Neuralink, отново според информация от LinkedIn и отново е отразил линк към кариерната страница на Science Corp в профила си.

„Набираме служители“, пише Уолин в профила си. „В момента има възможност за ранно присъединяване към нов стартъп, работещ на кръстопътя на биологията и електрониката.”

Въпреки че никой от бившите служители на Neuralink не е коментирал ситуацията и напускането си, информацията, която споделят, както и информацията за отворените работни позиции, с които Science Corp разполага, ни карат да смятаме, че вероятно компанията се фокусира върху невронаучни технологии, които да използва за редактиране на гени и оптогенетика, област на биологията, която използва светлината като средство за взаимодействие с човешките неврони.

Предишните изследователски проекти на Ходак например включват използването на биологични светлочувствителни рецептори за четене и кодиране на мозъчна дейност. Кариерната страница на новият му стартъп показва и че компанията търси специалисти в различни области, включително технологията за редактиране на гени CRISPR, масово производство на стволови клетки, дизайн на оптика и разработване на хирургически инструменти – набор от позиции, които показват, че компанията изглежда иска да формира екип от специалисти, който не е далеч от екипа, с който разполага Neuralink, но с по-дълбок интерес в сферата на биоинженерството и с по-широк фокус.

Ходак и другите бивши служители на Neuralink може би са влезли в тежки противоречия с Мъск или са решили, че каузите и целите им вече нямат пресечни точки, освен ако всъщност самия Мъск тихичко не стои зад финансирането на Science Corp – към момента няма информация, която да може да потвърди или опровергае този сценарий. Това, което е видно обаче, е че Ходак вече е успял да привлече като заинтересовани от работата на новия стартъп някои ексцентрични известни лица.

Най-забележителният от всички е Джед Маккейлъб, основателят на скандалната борса за криптовалути Mt. Gox, която през 2014 г. – след напускането на Маккейлъб, когато той остана само миноритарен акционер, стана мишена на хакерска атака, при която нападателите успяха да откраднат 850 000 биткойна, които по днешните курсове на криптовалутата биха стрували около 40 милиарда щатски долара.

Маккейлъб, който сега е посочен като директор на Science Corp, по-късно се забърка в текущи съдебни спорове със SEC относно Ripple Labs, след като беше технически директор на друг блокчейн проект. В момента той работи като главен технически директор в екипа на стартиращата криптовалута Stellar.

Сега, когато изглежда се занимава с мозъчен интерфейс, Маккейлъб, който подобно на бившите служителите на Neuralink, отказа да коментира, може също да се включи в още един проект – института Astera с нестопанска цел, който е фокусиран върху „революционни инженерни разработки“.

„Нашият фокус е върху научноизследователската и развойна дейност с потенциал за мултиплициращ ефект за цивилизацията“, пише на сайта на Института.

 

„Ние вярваме, че смелото инженерство не трябва да остава изцяло в ръцете на държавата или на свободния пазар – съществува една критична ниша в системата, алтернативен организационен модел, при който ресурсите могат да бъдат стратегически разгърнати за максимален ефект и инженерите да бъдат освободени от стимулите за печалба и репутация“, гласи още текстът на лендинг страниците на официалния сайт на Института.

В Neuralink работата на Ходак беше да ръководи операциите на компанията, включително и да получи одобрение за клинични изпитвания на разработки на стартъпа при хора с парализа. През 2020 г. няколко бивши служители на Neuralink се оплакаха пред STAT News за нереалистични очаквания и множество планирани клинични изпитвания, които обаче не са се реализирали, както и значително отклонение от първоначалните времеви срокове и очаквания за изпитване на разработките.

Вътрешен източник на популярния портал Futurism, който е запознат детайлно със ситуацията, разказва, че по време на работата си в Neuralink, Ходак не се е занимавал със стартирането на Science Corp.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини