fbpx
13.5 C
София

Бивш продуктов мениджър: Facebook има нужда от контрол, защото уврежда децата

Най-четени

Франсис Хауген, бивш продуктов мениджър на Facebook, който публикува хиляди вътрешни документи на компанията, призова американските законодатели да осигурят по-активен надзор върху социалната мрежа, като твърди, че нейните продукти „увреждат децата, подклаждат разделението и отслабват демокрацията“.

В свидетелските показания във вторник Хауген заяви пред сенаторите на САЩ, че гигантската социална мрежа не успява „да даде най-доброто за хората“, като вместо това дава приоритет на печалбите си пред общественото благо. Според Хауген законодателите трябва да се намесят, за да се справят с все по-разрушителната роля на компанията в обществото. Хауген предполага, че компанията на Зукърбърг се нуждае от по-голям надзор и трябва да бъде задължена да разкрива повече информация за дейността си. Тя също така подкрепи преразглеждането на Раздел 230 от американското законодателство – ключов интернет закон, който регулира това дали собствениците на интернет портали носят отговорност за съдържанието, което потребителите качват в тях.

„Конгресът може да промени правилата, по които играе Facebook, и да спре много вреди, които социалната мрежа сега причинява“, каза Хауген пред подкомисията на Сената.

Хауген излезе отново под светлините на прожекторите в неделя по време на интервю за предаването „60 минути“ за американската телевизия CBS, в което тя се разкри като вътрешния източник, който е предоставял документи, използвани в поредицата от статии на Wall Street Journal за това как Facebook знае за щетите, които причиняват услугите ѝ. 37-годишната Хауген е събрала хиляди страници от вътрешни изследвания и проучвания, които са показали, че Facebook е наясно с вредите, които платформата Instagram може да нанесе върху децата и юношите, включително и върху психичното здраве на тийнейджърите.

В интервюто си тя подчерта, че най-голямата социална мрежа в света продължава да се сблъсква с потенциалните вредни ефекти на своите платформи. Facebook, която претърпя едно от най-големите си масови прекъсвания на услугите в понеделник, започна все по-често да оглавява технологичните новинарски емисии относно скандали, включително и някои, свързани с поверителността на данните. Американските законодатели вероятно ще използват показанията и разкритията на Хауген, за да се информират какъв тип регламент би могъл да помогне за по-голяма отчетност на социалните мрежи като Facebook. Миналата седмица директорът по безопасността на Facebook Антигона Дейвис се заяви на разпит пред Конгреса.

Facebook потвърди, че Wall Street Journal погрешно са характеризирали и интерпретирали документите от вътрешните изследвания. Така например, Дейвис отбелязва, че в статиите не се поставя акцент върху това, че платформата също има много предимства, като например помага на младите хора да поддържат връзка със семейството и приятелите си. Компанията е спряла разработването на версия на Instagram с адаптирано съдържание за деца.

Хауген нарече „катастрофален“ избора, направен от компанията, който по нейните думи е фокусът върху печалбите и популярността, въпреки че тя отбеляза, че проблемите наистина са сложни.

„По време на работата ми във Facebook разбрах опустошителната истина. Почти никой извън компанията не знае какво реално се случва в нея“, казва Хауген. Тя допълни още, че според нея, още преди години, висшите ръководители на социалната мрежа са направили поредица от лоши избори, които са довели компанията и ръководството до „морален фалит“.

Няколко сенатори използваха настоящата ситуация, за да насочат отново вниманието на обществеността и законодателите към Марк Зукърбърг, изпълнителният директор на Facebook. Сенаторът Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, който представлява подкомисията, която разглежда казусите на социалната мрежа, заяви, че технологичният милиардер „продължава да избягва от своята отговорност“.

„Зукърбчърг трябва наистина да се изправи пред себе си в огледалото. Новият му модел на поведение изключва всякакви извинения, признания и действия. От него не могат да се очакват честни реакции“, коментира Блументал.

Говорейки директно към Зукърбърг на по-ранно изслушване, сенаторът Едуард Марки, демократ от Масачузетс, каза: „Времето, в което компанията ви нахлуваше в личния живот, популяризираше токсично съдържание и вземаше за плячка децата и тийнейджърите е отминало. Конгресът ще предприеме необходимите действия. Може да изберете да работите с нас или да не работите. Но ние няма да позволим на вашата компания да продължи да вреди на още деца и семейства, както и да разрушава нашата демокрация.“

Представителят на Facebook Анди Стоун написа в Twitter отговора на компанията на показанията на Хауген, отбелязвайки, че като служител е работила в компанията по-малко от две години и никога не е присъствал на срещи с ръководители на високо ниво. „Не сме съгласни с нейната оценка по многото въпроси, за които тя свидетелства. Въпреки всичко това, ние сме съгласни за едно – време е да започнем да създаваме единни правила за интернет“, се казва в неговото изявление.

По-ранните публикации на Стоун донесоха бърз отговор от сенатора Марша Блекбърн, републиканец от Тенеси, която е избрана за член на подкомисията. Тя покани Стоун да свидетелства под клетва.

Моника Бикерт, вицепрезидент по политиките за съдържанието във Facebook, също каза пред CNN, че социалната мрежа понижава достигането до широка аудитория на фалшиви новини, манипулации, кликбейт статии и всякакво сходно манипулативно съдържание, защото компанията иска хората да имат по-добро преживяване в платформата и да я използват по-често като източник за надеждна информация.

В необичайна демонстрация на двупартийно единодушие, сенатори от двете парти изразиха необходимостта от предприемане на действия за регулиране на социалната мрежа.

Сенаторът Джон Тун, републиканец от Южна Дакота, използва изслушването, за да подкрепи предложение, което ще регулира начина, по който платформите за социални мрежи филтрират съдържанието. Сенаторът Мария Кантуел, демократ от Вашингтон, популяризира приемането на нов законопроект за поверителност.

Блументал, Марки и представителят Кати Кастор, демократ от Флорида, отново повдигнаха за разглеждане проекта за Закон за конструирането на интернет за децата и тяхната безопасност. Проектът, ако бъде приет, би забранил функции като харесвания и показване на броя последователи на дадена страница за лица под 16 години. Законодателството разглежда и други въпроси като манипулативен маркетинг и увеличаване на вредоносното съдържание.

Законодателите проучват и темата за преразглеждането на Раздел 230, федерален закон, който към момента освобождава компаниите, притежаващи интернет платформи, от отговорност за генерираното от потребителите съдържание. Хауген каза, че Facebook вероятно ще премахне класирането на съдържанието въз основа на ангажираността към него, ако законодателите направят компанията отговорна за подреждането на съдържанието във фийда и даването на приоритет на вредоносно. съдържание.

„Facebook знае, че когато показва най-отгоре съдържание, което е най-атрактивно, без значение какво носи – вреда или полза, потребителите прекарват повече време в платформата, взаимодействат повече с въпросното съдържание. По този начин компанията отново печели повече пари – всичко се свежда до това“, каза Хауген в заключителната част от своето интервю за „60 минути“.

Припомняме, че наскоро се разрази скандал, който касае приложението на Facebook Instagram. Става дума за това, че според изтекла информация до Wall Street Journal, чийто източник досега не бе известен, Facebook е провела проучване, в което се е установило, чрез анкетиране и чрез анализи на независими показатели, че децата и юношите често стават жертви на влошаване на психичното здраве, самооценката и благополучието, докато използват Instagram. Тези констатации не са нови, но ръководството на Facebook е предпочело да ги запази в тайна от обществеността, без да предприема мерки по проблема.

Да очакваме ли кардинални промени във Facebook и Instagram?

На този етап, не. Макар че не знаем особено много какво тепърва предстои, още повече как ще подходят регулаторните органи на Европа към тези разкрития, можем да очакваме, че в съвсем близко бъдеще няма да се наблюдават особени промени в работата на социалната мрежа. Припомняме, че за да намали до известна степен негативния ефект върху юношите в Instagram, социалната мрежа проведе експеримент по премахване на видимостта на броя на харесванията и реагиранията на дадена снимка за избрани потребители, но констатациите бяха, че мярката няма значителен ефект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини