fbpx
14.8 C
София

Бил Гейтс: Светът има нужда от пожарна команда за пандемии, не сме готови за следващата

Най-четени

В статия за New York Times, публикувана в неделя, Бил Гейтс призова за „пожарна команда за пандемиите“. 

Предупреди, че светът може да се окаже неподготвен за следващата.

„Не можем да си позволим отново да се окажем безпомощни“, пише Гейтс в есето, три години след като Световната здравна организация за първи път определи COVID-19 като пандемия. Според него това е „кулминацията на колективната неспособност да се подготвим за пандемии, въпреки многото предупреждения“.

Съоснователят на Майкрософт от много години открито говори за епидемиите от болести, като през 2015 г. изнесе лекция в TED, в която призова, че пандемията е „най-големият риск от глобална катастрофа“. 

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ заявява, че от януари 2020 г. насам е дарила повече от 2 млрд. долара за глобалната реакция срещу COVID-19, а през май миналата година Гейтс публикува книгата „Как да предотвратим следващата пандемия“.

Проучване от 2021 г., публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, в което са анализирани епидемии от инфекциозни болести през последните 400 години, установява, че има 38% вероятност пандемия, подобна на COVID-19, да се появи през живота на даден човек.

Както и че тази вероятност може да се удвои през следващите десетилетия.

Притеснявам се, че отново правим същите грешки. Светът не е направил толкова много, за да се подготви за следващата пандемия, колкото се надявах.

Бил Гейтс

Но той добави, че е „оптимист“ по отношение на глобалния корпус за спешни случаи в здравеопазването – мрежа от здравни лидери по света, предназначена да насърчава сътрудничеството между различните държави. Или както Гейтс се изразява в NYT: 

Точно както пожарникарите провеждат тренировки, за да се упражняват да реагират на пожар, корпусът за спешна помощ планира да провежда тренировки, за да се упражнява за епидемии.

Той е обявен за първи път през октомври миналата година и е част от стратегията на СЗО, която трябва да бъде постигната до 2030 г. В доклад от януари СЗО заяви: 

Всички държави трябва да могат да се позовават на национална професионална мрежа от доверени и обучени национални експерти … с цел предотвратяване и оперативна готовност за бързо откриване и реагиране на нови заплахи за здравето.

СЗО

Глобалният корпус за спешна медицинска помощ ще представлява огромен напредък към бъдеще без пандемии. Въпросът е дали имаме далновидността да инвестираме в това бъдеще сега, преди да е станало твърде късно.

Бил Гейтс

Ангажираността на Бил Гейтс по темата е подобна на тази за проблема с климатичните проблеми. Визията на Бил Гейтс и по двете теми среща подкрепа, но среща и различни критики и упреци. Интересен феномен е да се наблюдава поляризацията в обществото по отношение на неговите инициативи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини