Биолози ентусиасти предлагат производството на сложни лекарства в домашни условия

7
553

Феновете на нови технологии променят статуквото в американската фармацевтична промишленост. Биолозите ентусиасти, често наричани биохакери, предлагат нов подход към производството на препарати, които ще накарат фармацевтичните гиганти да преразгледат своята ценова политика. Това мнение изразиха учените от Колорадо.

Към днешен ден, на практика всички по-важни лекарства са много скъпи. Какво ще стане, ако хората се научат да ги произвеждат в домашни условия?“ – задават въпрос изследователите.

Учените проследиха новата тенденция, като взеха за пример Open Insulin Project. Това е проект на калифорнийски биохакери, които възнамеряват веднъж завинаги да решат проблема с инсулина. Те предлагат производството на малки партиди инсулин в домашни условия чрез използването на вече отворените протоколи за създаването на този препарат.

Инсулинът е открит отдавна, но и до днес си остава скъп. Така например, американците които нямат застраховка, трябва да плащат за инсулин 400 долара месечно. Причината за тази висока цена са изискванията на федералните закони за провеждане на скъпи тестове за безопасност. Другата основна причина за неговата висока цена е, че фармацевтичните компании печелят сериозни суми от продажбите на инсулин и лекарства под собствени брандове.

Формулата на инсулина вече не е защитена от патентното право и на практика всеки може да получава този препарат в домашни условия, но само за себе си. Ако някой поиска да конкурира фармацевтичните компании, ще трябва да премине през същите скъпи процедури на тестване. Но стандартите могат да бъдат променяни.

Ако се докаже, че домашният инсулин е съвсем аналогичен на фармацевтичния, то неговата цена веднага ще падне, твърдят учените. Същото важи и за редица скъпи лекарства.

Много университетски лаборатории вече имат необходимата роботизирана техника за производството на неголеми партиди лекарствени препарати. А биохакерите работят върху създаването на подобни автоматизирани устройства, които подобно на 3D принтерите, могат да се използват в домашни условия.

По всичко личи, че в най-близко бъдеще фармацевтичният пазар кардинално ще се промени“ – каза авторът на това изследване Джена Галгеос, аспирант по химическа и биологическа инженерия.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ВЕЛИКА БАЛГАРИЯ !!11!1!1Modern gayУмерен РетроградСветльо07112018 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
07112018
07112018

Марешки ще фалира.

07112018
07112018

Нямаш застраховака – плащаш $400/месец за инсулин
Плащаш застраховака $400 на месец и имаш почти безплатен инсулин.

07112018
07112018

Явно диабета не е от макдоналдси, инъче корем патриот отдавна да е умрля от диабет.

Светльо
Светльо

Като човек, чието семейство плаща 480 лв всеки месец за лекарство, много добре знам болката им.

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Значи да очакваме дела за мильони срещу лекарствени „пирати“ произвеждащи аспирин „без лиценз“ в мазетата си. СУАТ ще разбива врати, ще проска на земята биохакери, ще тараши мазета, ще описва бутилки с пресечено* от по-миналата година. Някой като оня колев преди петнайсе години ще клати бутилка с гранясало олио и ще пита „абе тва ли е ацетанхидрид? От тва аспирин ли се прави или хероин“ Ще се появи стройна структура от адвокати, половината от които ще „защитават“ патентните права на патентните тролове другата половина – патентните „пирати“ и купувачи на „пиратски“ лекарства. На петнайсто число ще се сменят. Цяла нова… Виж още »

Modern gay
Modern gay

Ти от кое село беше?

ВЕЛИКА БАЛГАРИЯ !!11!1!1
ВЕЛИКА БАЛГАРИЯ !!11!1!1

С Web 3.0 и SAFE Network няма да има лекарства, всеки ще може да си принтира 3D хероин от принтера и никой няма да може да го контролира.

Анархия! Анархия!