Биохакери представиха алтернатива на най-скъпото в света лекарство

9
1556

Група експерти възнамерява да създаде пиратска версия на препарата Glybera, който се използва за лекуването на рядко наследствено заболяване. Целта на този екип е тази терапия да стане лесно достъпна за всички. Но производителят на оригиналния лекарствен препарат вече подготвя съдебни искове.

Генната терапия може да бъде изключително ефективна, но нейната твърде висока цена я прави недостъпна за повечето пациенти. Класическият пример в това направление е препаратът Glybera, предназначен за борба с дефицита на липопротеинлипазата – рядко заболяване на кръвта. Това лекарство, представено на пазара през 2015 година, се счита за за най-скъпото в света: един сеанс с него струва около $1 милион. Застрахователните компании една след друга обявиха, че не ме могат да плащат на своите клиенти подобни суми и през 2017 година производството на Glybera бе обявено за икономически неизгодно, нерентабилно, и неговото производство бе прекратено.

Но пациентите с дефицит на липопротеинлипаза могат да се надяват на на промени в тази ситуация – съобщи уеб изданието Technology Review. Екип от биохакери разработи препарата Slybera, който се счита за „пиратско копие“ на Glybera и е многократно по-евтин и достъпен. Сега тези специалисти помолиха професионалните тестери и изследователи, както и водещите фармацевти да им помогнат с проверките и тестването на техния лекарствен препарат.

Докато са работили върху своята версия на най-скъпото лекарство в света, биохакерите от Австрия и САЩ са изучили оригиналните изследвания и публикации в тази област, за да намерят генетичната последователност, срещу която действа този препарат.

След това те синтезирали неголеми пръстенообразни молекули ДНК, съдържащи този ген. Когато тази молекула се добави към жива клетка, тя започва да синтезира необходимия фермент – липопротеинлипазата.

Това е най-важната и основна разлика в сравнение с оригиналната Glybera, при която за доставките на необходимия ген се използва вирусен вектор. Именно използването на вируси прави тази терапия толкова скъпа. Използването на пръстенообразни ДНК молекули е много по-евтино, но ефективността на този подход е малко по-слаба. Оригиналната Glybera демонстрира „чудото на генната терапия“ понеже веднага, още след първата инжекция, дава положителен ефект. Специалистите, които производителите на лекарства наричат биохакери, заявиха че с техните молекули ще се постигне същия ефект, но след половин година.

Засега различните учени и лекари нямат единно мнение по повод „хакерското“ вещество. Някои от тях са на мнение, че тази група биохакери няма как да създаде лекарствен препарат за генна терапия.

Но редица други учени считат, че на биохакерите трябва да се даде шанс.

В същото време, компанията UniQure все още притежава патента за Glybera и е готова да пресече каквито и да било опити за копиране на този лекарствен препарат. Но едновременно с това не възнамерява да започне производството на това лекарство.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Пиратско копие на лекарство казвате, а? Хммм, а дали патентите не са в основата на „технологичната парализа“, обхванала човечеството през последните десетилетия?

mikgigs
mikgigs

ами не, патентите помагат на откривателите да бъдат предпазени от големият бизнес при създаване на компания и продукт. Това лекарство струва горе-долу толкова на създателите, рядко заболяване, много скъпи изследвания, лаборатории, инвестиции в производство. Пък който иска да го продава на по-изгодни цени, нека си купи патента…това също няма голямо значение, защото рано или късно патента пада, тъй че къде е проблемът?

Кольо
Кольо

Проблемът става когато ти се разболееш от нещо, за чието лечение има патентовано лекарство, което обаче е адски скъпо и нито ти можеш да си платиш, нито някой друг се наема да го направи и ти опънеш петалата. Не че ще ми е мъчно, ако света се лиши от един защитник на мутромилиардерите и въобще на всички зинали алчни усти за пари, ама усти, видиш ли, големи колкото да погълнат голдън гейт.

mikgigs
mikgigs

Пак не разбирате, без патент, никой нямаше да изобрети лекарство! Ако няма патентно право, никой няма да има мотивация да прави каквото и да и да си губи времето – за да се направи нещо, трябват пари – трябва лаборатория, материали, тестова среда, научен колектив и каквото там. Патента прави две неща, абсолютно разкрива нещото как е направено, абсолютно достъпна информация! Рано или късно патента изтича. Дори мога да кажа, че става нещо по-различно, патентоват се неща които са по-добри от даденото изделие – ефект на малката крачка. Винаги нещо може да се подобри. Патентите помагат! Разберето го!

пипи
пипи

И колко откриватели, защитени познаваш? Това е имало смисъл в началото на века. Тогава открития са се правели от самотни откриватели. Отдавна не е така.

mikgigs
mikgigs

Ами аз съм с 13 патента и общо взето съм защитен

NoName
NoName

Лекарството трябва да е общодостъпно, което включва и патента. Всеки знае че с увеличаване на производството цената пада, както и с новите технологии производството е по-евтино, но малка хора са алчни за пари вместо да спасяват човешки животи… дано и ги вземат парите в гроба!

mikgigs
mikgigs

ти си виновен за всичко, вместо да седнеш и измислиш и патентоваш лекарство, седиш и цъкаш, ти си виновен за всички смъртни случаи.ти, точно ти 🙂

Капитализъм
Капитализъм

Който ги ползва да не получи DRM защита – умира на място?