На 31 октомври 2008 година митичният Сатоши Накамото анонсира новата електронна система с отворен код за парични разплащания Биткойн. Мнозина считат тази дата за рождения ден на Биткойна. Но анонсът е едно, докато точно преди девет години, на 3 януари 2009 година в децентрализираната мрежа Биткойн се появи Блок номер едно, който по-късно бе преименуван на Нулевия блок. Именно този ден е по-логично да бъде честван като рождения ден на биткойна.

През изминалите години криптовалутата биткойн, създадена от Сатоши Накамото, личността на който и до днес не е разкрита, стана най-популярната и скъпа цифрова монета, цената на която и до днес поставя нови рекорди. Поскъпвайки десетки пъти, криптовалутата привлича все повече внимание, провличайки към себе си нови и нови компании, аналитици, бизнесмени и майнъри.

В началото на 2009 година наградата за изчисляването на един блок бе 50 биткойна, а сложността на мрежата бе приета за 1. До големите транзакции в биткойн-мрежата и огромните цифровите ферми бе твърде далече, но началото бе положено. Мнозина считат и досега продължават да считат Биткойна за пирамида, финансов балон и чиста загуба на време, но е факт, че цената на криптовалутата продължава да расте и през тези години биткойнът израстна до пълноценно платежно средство. Сега с биткойни в редица държави може да бъде закупено недвижимо имущество, автомобил, да се заплатят сметките и дори да се закупят пица и кола.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

десятък 10% Дарение описан от някой религии – унищожава участието на wallstreet банкери в пирамидата напомпи и продай. най-предизвикателните цели за използваема крипто-валута: стабилност на относителната стойност . Това се дължи главно на това, че награждава дългосрочните инвестиции повече от всеки друг известен алгоритъм (по време на писането). Кратковременните инвеститори, напр. Тези, които искат да участват в напомпи и продай играта, до голяма степен носят отговорност за високата волатилност, открита в Bitcoin. Този клас инвеститори не могат да се възползват от алгоритъма „Доказване на изгаряне“. Инвеститорът може перфектно да печели печалба на Slimcoins, но няма да си върне монетите веднага,… Виж още »

asdf
asdf

Стига си пляскал нескопосани преводи от Google Translate. Това не се чете.

Тони
Тони

Това са абсолютни глупости