Британската национална медия Би Би Си желае да помогне на хората в Близкия Изток и Русия да получат достъп до новинарските им емисии и материали, като за целта влизат в даркуеб пространството, предава ITProPortal.

Медията вече има свой собствен адрес в мрежата на Tor, достъпен на bbcnewsv2vjtpsuy.onion. При достъпване на връзката, телевизията ще предлага автоматичен достъп до BBC Arabic, BBC Russian и BBC Persian, но няма да показва съдържание, свързано с Великобритания и местните новини. „Новинарското съдържание на BBC World Service вече е достъпно в мрежата на Tor за хората, живеещи в страни, в които BBC News е блокиран или ограничен“, споделят от медията в специално изявление.

„Настоящият ход е съобразен с мисията на BBC World Service да осигурява надеждни новини навсякъде по света“.

Макар и често да бъде разглеждана като сборно място на криминални елементи, мрежата на Tor и клиента, свързан с нея предлага безплатен и лесен начин за преодоляване на цензурата, която много правителства налагат над достъпа до интернет ресурси, които много други достигат без проблем. Така например, Китай забранява достъпа до много западни ресурси, чието влияние смята за негативно. Всички услуги на Google са недостъпни в страната вече от години. Наскоро Google реши да подаде ръка на Пекин, създавайки специална търсачка само за територията на Китай – усилие, което беше прекратено в зародиш след сериозно брожение от различни страни и от служителите на компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари