Министърът на вътрешните работи на Великобритания Амбър Рад каза, че „обикновените хора“ нямат нужда от цялостно криптиране на комуникациите. Тя призова компаниите, разработващи месинджъри да го премахнат, понеже то помага на терористите.

Представителят на Консервативната партия написа това в Telegraph, като уточни, че „нормалните хора“ нямат необходимост от подобно криптиране и че IT компаниите са длъжни да направят много повече, за да помогнат на властите да се справят с заплахите в сферата на безопасността.

Цялостното криптиране включва кодиране на комуникациите и съобщенията по такъв начин, че те не могат да бъдат прочетени абсолютно от никой друг, освен от получателя, включително и компанията, чиято технология за криптиране се използва и още повече от специалните служби.

WhatsApp по подразбиране криптира по подобен начин всички съобщения. Месинджърът на Facebook предлага цялостното криптиране като опция. По подобен начин действа Google и още много други.

Според Рад, по време на скорошните терористични актове във Великобритания, за специалните служби е било изключително трудно да се получи достъп до криптираните съобщения на терористите. „Това криптиране намалява нашите възможности“ – допълва министърът.

Далеч бе всички специалисти и експерти са съгласни с този подход.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ко? не!
ко? не!

„Страхотна идея“!

RIOTT
RIOTT

Както е казал един велик американец: „Общество, което заменя малко свобода за сигурност, не заслужава нито едното и ще загуби и двете.“ А ислямисткия терор е само симптом на по-големи проблеми, и служи за да плаши хората и да предизвиква социално напрежение.

АхОх
АхОх

Цялата идея за криптирането дойде защото хакери от кол и въже крадяха частна информация, а това че секретните служби ги ползваха не ни пукаше, защото ние не сме терористи.

Сега защото секретните служби не можели да следят и крадан инфо, дай да пуснем всичко на всеобщослушание че всеки келеш да ни краде паролите, кредитните карти и т.н.

Ако толкова много искат да следят да ни пуснат безплатни сертификати за всичко и понеже те си имат ключовете те ще си четат, ама нашите съобщение ще са защитени от хакери.
АМА НЕЕЕЕЕ хем не им се плаща, хем искат.

Ivo
Ivo

баси малоумната идея

ззззз
ззззз

Торите много силно търсят път към излизане от власта чрез намаляване на обществената подкрепа. Нищо чудно с този крокозъбел начело, който е нищо друго освен damage control