Министърът на вътрешните работи на Великобритания Амбър Рад каза, че „обикновените хора“ нямат нужда от цялостно криптиране на комуникациите. Тя призова компаниите, разработващи месинджъри да го премахнат, понеже то помага на терористите.

Представителят на Консервативната партия написа това в Telegraph, като уточни, че „нормалните хора“ нямат необходимост от подобно криптиране и че IT компаниите са длъжни да направят много повече, за да помогнат на властите да се справят с заплахите в сферата на безопасността.

Цялостното криптиране включва кодиране на комуникациите и съобщенията по такъв начин, че те не могат да бъдат прочетени абсолютно от никой друг, освен от получателя, включително и компанията, чиято технология за криптиране се използва и още повече от специалните служби.

WhatsApp по подразбиране криптира по подобен начин всички съобщения. Месинджърът на Facebook предлага цялостното криптиране като опция. По подобен начин действа Google и още много други.

Според Рад, по време на скорошните терористични актове във Великобритания, за специалните служби е било изключително трудно да се получи достъп до криптираните съобщения на терористите. „Това криптиране намалява нашите възможности“ – допълва министърът.

Далеч бе всички специалисти и експерти са съгласни с този подход.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари