Броени дни до началото на международния конкурс по програмиране CodeIT на 13 октомври

0
131

Първи кръг ще е под патронажа на проф. Красимир Манев, Президент на eJOI и проф. Александър Тормазов, Ректор на „Иннополис“

Броени дни остават до старта на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт. Стартът е на 13 октомври точно в 20:00 ч. Сайтът  http://codeit.bg/ вече е обновен и готов за новото издание на конкурса 2017/2018, което ще бъде 18-то поред.

Първи кръг на CodeIT ще се проведе под споделения патронаж на проф. Красимир Манев, президент на Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI) и проф. Александър Тормазов, ректор на специализирания в информатика, роботика и физика Университет „Иннополис“ в Русия. Проф. Манев бе избран за президент на eJOI по време на домакинството на България на Олимпиадата през септември тази година, а Александър Тормазов прие знамето на eJOI по време на тържествената церемония по награждаване на медалистите като представител на следващата страна-домакин на състезанието – Русия. Проф. Красимир Манев, един от хората „произвели“ най-много медалисти по информатика в България, е и почетен председател на журито на CodeIT.

Интересен факт е, че третият във  финалното класиране за сезон 2016/2017 Мартин Копчев, по това време едва седми клас в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово, спечели златен медал за България на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI).

В приветствието си към участниците в предстоящото 18-то издание на международния конкурс по програмиране CodeIT, проф. Красимир Манев пожелава на състезателите много приятни емоции, истинско удовлетворение от положените усилия и изразява надеждата си участието им в конкурса да засили амбициите им да станат още по-добри. Той смята, че обществото има истинска нужда от таланта и знанията на младите програмисти.

На свой ред проф. Александър Тормазов, доктор на науките и хабилитиран преподавател от Университета „Иннополис“ приветства всички участници от името на първото висше учебно заведение в Русия, фокусирано върху ИТ и роботика. Мисията на университета, в който се обучават студенти от 32 различни националности, е да осигурява благоприятни условия за бъдещото развитие на информационните технологии и да създава високопрофесионално и базирано на технологиите общество. Проф. Тормазов заяви: „Сътрудничеството ни с международния конкурс по програмиране CodeIT е чудесен шанс да дадем своя принос към успешното развитие на образованието по информационни технологии. Щастливи сме да подкрепим млади, амбициозни и инициативни хора от различни държави.“ Той насърчи участниците в CodeIT  да бъдат креативни, да постигат по-високи цели и никога да не спират да учат.

CodeIT (http://codeit.bg/) е едно от най-старите състезания по програмиране в света и най-елитният частен конкурс по информатика у нас, който традиционно се провежда под патронажа на Президента на Република България. С изключение на финала, всички предварителни кръгове са неприсъствени и се провеждат онлайн през сайта на конкурса. Освен общото класиране, има отделно “Junior” класиране за ученици до 8 клас включително.

На финалния кръг на CodeIT гостува известен ИТ гуру, който споделя ценния си опит и съвети към младите таланти. Тази година най-добрите участници в конкурса ще се срещнат през май 2018 с Иван Катанич – дългогодишен хърватски състезател по програмиране със златен медал от IOI и два сребърни медала от ACM ICPC. Иван Катанич се е фокусирал върху машинното самообучение и блокчейн технологиите.

Първият кръг („Маратон“) на CodeIT стартира на 13 октомври в 20:00 ч. и ще продължи три седмици.  В него участниците ще трябва да се справят с една задача, достигайки до най-оптималното й решение спрямо останалите състезатели. Всеки ще има възможност да модифицира и надгражда работата си в продължение на целия рунд. И в новия сезон на CodeIT, всички участници с ненулев резултат ще получат подаръци, а най-добрите – и специални награди, осигурени от спонсорите на конкурса.

Международният конкурс по програмиране CodeIT е една от най-дългосрочните инициативи на Мусала Софт, част от политиката за корпоративна социална отговорност на компанията и стратегията за насърчаване на всички с интереси в областта на алгоритмите, програмирането и информационните технологии. Мусала Софт вярва, че качественото и ефективно обучение и създаването на възможности за изява на талантите в тази област насърчават техния стремеж за развитие и допринасят съществено за по-доброто бъдеще на софтуерната индустрия.

Заслуги за успешното и устойчиво провеждане на CodeIT има CSLab, екипът на Мусала Софт, който през годините събира някои от най-добрите таланти в сферата на състезателното програмиране, допринесли също за това България да е една от петте страни в света с над 100 медала от състезания по информатика. Сред най-новите членове на екипа са Александър Станев и Енчо Мишинев, седми в класацията на стоте най-добри програмисти в света и носител на награда „Джон Атанасов“ на Президента на България за 2017.

Мусала Софт пожелава успех на всички участници в новото издание на конкурса CodeIT и ги подкрепя да следват мечтите си!

Новини и всякаква актуална и интересна информация от състезанието ще могат а се следят на сайта www.codeit.bg и във Facebook групата на CodeIT: https://goo.gl/GVrULo.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари