Броят активни възли в основната мрежа на биткойна, поддържащи Lightning Network протокола, достигна 36. Информацията е на техническия директор на Stampery Спенсър Труман, който я публикува в своя Туитър акаунт.

Протоколът Lightning Network дава възможност за извършване на мигновени транзакции без очакване на потвърждение – моментално, като едновременно с това се повишава конфиденциалността и се изключват каквито е да комисионни, такси и други разходи от този тип.

Първата транзакция с нулева такса бе осъществена през месец септември миналата година. А точно преди настъпването на Новата година чрез Lightning транзакция бе платена сметката на мобилния телефон на Алекс Босуърт, създателят на Bitrefill.

Lightning Network

Към днешен ден, транзакционните такси в биткойн мрежата нараснаха много и средно са около $20. При това размерът на таксата не зависи от сумата в транзакцията. Те е еднаква, както при транзакция за $50, така и за $50 000. Сумата е просто един ред в кода и не влияе на таксата.

Но когато желаещите са повече от възможностите да се запише вашата транзакция в поредния блок, единственият изход е да заплатите повече, за да сте първи. Това е в основата на високите такси.

Друг аспект на този проблем е, че именно високите такси и ниската скорост на обработката на плащанията доведоха до появата на редица алтернативни коини. Те имат различни идеологии, платформи и разработчици, но никога не забравят да подчертаят, че са с ниски такси и бързи разплащания.

Причината за забавянето и високите такси се дължат на ограниченията на биткойн мрежата. Ако искате да изпратите на някого биткойни, то тази операция трябва да бъде записана в блокчейна. Дори и ако утре същият човек върне половината цифрови пари обратно. А какво ще стане, ако за потребителите, които постоянно обменят биткойни не се записват всички операции, а само „балансът“ за определен период? Това е идеята на Джозеф Пун (Joseph Poon) и Тадж Дрийа (Tadge Dryja), които предложиха използването на Lightning Network.

Какво е Lightning Network протоколът

LN е надстройка на мрежата на основния Bitcoin блокчейн. Това са платежни канали, които се създават между два потребителя. Транзакциите в тях са абсолютно безплатни и мигновени, понеже не се записват в блокчейна. В блокчейна се записва само крайният резултат от техните взаимни плащания – последната транзакция и крайния баланс на тези двама души. Това сериозно намалява натоварването на биткойн мрежата.

Отварянето на канал става чрез осъществяването на обикновена блокчейн транзакция. Тоест, по-изгодно е да се отвори канал, когато извършвате някаква транзакция. Няма как, на първата транзакция трябва да се заплати таксата. Този въпрос се обмисля, но с навлизането на Lightning Network, таксите се очаква да спаднат.

Тук възниква един важен въпрос: ако операциите в каналите не се записват в блокчейна, каква е гаранцията за тяхната безопасност?

Безопасността в Lightning Network протокола

В LN протокола е реализирана уникална система за безопасност, която гарантира 100% коректност на сделката. При извършване на разплащане, първият потребител изпраша и условно задължение за връщане, което задължително трябва да бъде подписано от втория участник, понеже в противен случай, няма да получи биткойни. По този начин изпращачът може да върне обратно операцията, ако получателят нарушава правилата. И второ, в блокчейна на биткойна може да бъде включена единствено подписаната от двете страни последна транзакция. В противен случай, остава старият биткойн баланс, преди откриването на канала.

Внедряването на Lightning Network

LK постепенно се интегрира като слой над биткойн блокчейна и както вече казахме, вече работят 36 възела, в които операциите се осъществяват мигновено при нулева такса.

Lightning Network се внедрява и в криптовалутата Litecoin. Там протоколът бе успешно тестван още през месец септември 2017 година, но засега няма информация за неговото използване.

С какво Lightning Network може да помогне на Bitcoin

Първо, ако се използват платежните канали на Lightning Network, то броят на транзакциите, преминаващи през блокчейна, съществено ще намалее, ще се намали броят на операциите и това драстично ще намали таксите.

Второ, мигновените транзакции ще дадат възможност за използването на биткойна за бързи разплащания в реалния живот, което силно може да укрепи позициите на основната криптовалута.

Трето, използването на Lightning Network ще позволи размерът на блока да си остане същият. Размерът на блока бе причината за появата на форкове на биткойна, Сега този проблем може да бъде елиминиран, което е важно за Bitcoin обществото.

Освен това, Lightning Network дава перспектива пред обмена на различни криптовалути без борси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

34 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари