fbpx
0 C
София

Brave е първият браузър с поддръжката на IPFS протокола и това е първата стъпка към децентрализирания интернет

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Браузърът Brave направи сериозна стъпка към поддръжката на децентрализиран интернет след като стана първия браузър предлагащ интеграцията на нов протокол, който има за цел фундаментално да промени функционирането на Глобалната мрежа.

Тази технология се нарича IPFS (InterPlanetary File System) и се базира на относително малко известен протокол, който е в състояние да подобри доминиращия HTTP стандарт и да направи достъпа до съдържанието по-бързо. Но докато HTTP осигурява на браузърите достъпа до различната уеб информация чрез централизирани сървъри, IPFS  предоставя данните чрез мрежа от разпределени възли. Процесът може да бъде сравнен с изтеглянето на съдържание чрез битторент мрежа, а не от централизиран сървър. Потребителят може да въвежда уеб адреса в браузъра по съвсем същия начин, а новата мрежа самостоятелно намира възлите, в които е записана необходимата информация.

Този подход има няколко преимущества. Така например, той може да осигури по-висока скорост на достъпа, понеже данните са разпределени и са записани предимно при хората, които често получават достъп до тях. Освен това, за издателите на оригинално съдържание се намаляват разходите за поддръжка на сървъри. Но най-главното е, че IPFS може да направи уеб съдържанието по-устойчиво към сривове и към цензура.

Създателите на браузъра Brave са едни от първите поддръжници на IPFS протокола. Работата върху този стандарт започна през 2018 година и сега е готова финалната версия. С излизането на версия Brave 1.19 потребителите получават достъп до най-различно съдържание директно с помощта на IPFS протокола благодарение на URI, които започват с ipfs://. Освен това потребителите могат да създадат собствен пълноценен IPFS възел само с един клик на мишката. Към днешен ден браузърът Brave има около 24 милиона активни потребители месечно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини