Българин и руснак решиха 50-годишен проблем в математиката, който може да доведе до революция в технологиите

25
9520

Българин и руснак решиха 50-годишен проблем в математиката, който може да доведе до революция в технологиите

Александър Стойчев, доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния университет на Айова, заедно с неговия докторант Владимир Сухой, успяха да достигнат до решение на загадка в математиката на повече от половин век. Решението, може да доведе но разработване на изцяло нови дигитални приложения и софтуер, които да изменят представите, които имаме днес.

Постижението идва след неуморен труд на двамата учени през последните три години, в непрекъснато търсене на нов алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие. Благодарение на него всеки ден милиарди хора по целия свят могат да използват електронните услуги – да гледат и слушат видео и музика, пренасяни по интернет.

Обратната бърза трансформация на Фурие IFFT-inverse fast Fourier transform), заедно с FFT (fast Fourier transform), представлява фундамента на дигиталния сигнал. През 1965 г. е разработена по-универсалната и обобщена версия, наречена трансформация на chirp-z, но досега нямаше обратно решение за нея.

В продължение на половин век никой не успява да намери решение на алгоритъма за обратната операция.

Задачата събужда любопитството на доц. Стойчев и Владимир Сухой и те обединяват усилия в намирането на алгоритъм за обратната трансформация.

Алгоритъмът за обратно chirp-z преобразуване на Александър Стойчев и Владимир Сухой, наречен ICZT (inverse chirp z-transform), е представен в статия, публикувана в списание Scientific Reports.

В своето изследване, двамата учени оценяват модификациите, които подобряват неговата числена стабилност за подмножеството от пространството на параметрите. Принципът на работа на тази двойка алгоритми може да се сравни с действието на система от две призми, където едната разделя светлината в цветен диапазон, а втората я преобразува обратно в бяла.

Така алгоритъмът на Стойчев и Сухой извежда изхода на CZT (алгоритъмът на FFT) обратно към своя вход, като съответства на изчислителната сложност или скорост на втория, така че да може да се използва с експоненциално разпадащи се или нарастващи честотни елементи, за разлика от CZT, за което е проверен за числова точност.

Това е голям научен пробив.

„Научното откритие ще доведе до пренаписването на учебниците и лекционните курсове в областта на цифровата обработка на сигнали“, се казва в прессъобщението за откритието на Американския университет в България (АУБ).

25
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
15 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
микгигс
микгигс

Журналът е „Nature“ 🙂

хайде сега, до "революция"...
хайде сега, до "революция"...

Може да доведе до покачване на резолюцията на клиповете в тубата и малко по-малко лагване при не толкова бърз нет. Ама чак за революция да се говори – звучи смешно!

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Предпочитам да чета журнала „Matures“ , отколкото „Nature“ 😁

Михаил Вохам
Михаил Вохам

Още една крачка към фаталното технологизиране на човека.
Тия двамата с действията си ще спомогнат съвременния човек съвсем да оглупее, заливан от огромни потоци несмилаема информация и всякакви електронни устройства.

Изобщо не е добра новина това, макар че рано или късно някой друг Шелдън Купър щеше да реши този математически проблем.

hood
hood

Викаш, единят да си бе седял в България да копа и жули ракия, другият в Русия, ама да жули водка. Щеше да е най-добре за всички, особено за тях, нали? Няма да има „Скайнет“, населението на България и Русия съответно +1, че да не е толкова колосална демографската катастрофа. И съответно нямаше да допренисат за оглупяването на планетата – щяха навсякъде да са само умни хора. Има резон в изказването ти.

Жоро
Жоро

Предпочитам да пия водка и ракия, отколкото да се занимавам с глупости като тия и да си пропилея живота, че да може някой лайняр да гледа по-качествени клипчета с котенца

Дядо ти
Дядо ти

Че кой те кара, да спреш да го правиш точно сега?

Ivo
Ivo

Отвартителен човек си.

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Фундаменталното откритие го е направил Айнщайн отдавна- човешката глупост е безкрайна.

Valkost
Valkost

Тц, тц, тц … Бре ! Пак Българин, ама … Пак в Америка ! “ ЩО ТАКА БЕ МИМЕ … ? „

evil resident
evil resident

Свободата, Санчо. И Парáта! 😏

kolon
kolon

интересно за решаването на тази задача дали има обявена някаква парична награда? преди време един руснак реши някакъв фундаментален математически проблем и ми се струва, че май имаше награда за това.

Николай
Николай

Руснакът преди време получи парична награда, защото неговия проблем беше част от „Millennium Prize Problems“ – няколко супер важни проблема за математиката и науката като цяло.

Той
Той

как защо- виж тука ще ги разпънем на кръст, че не пият ракия 🙂

Той
Той

Който и да го бе открил, освен българин, щеше да е страхотно, ама щото е българин само злоба чета… май за това е в САЩ човека, както 99% от можещите хора са извън България – тук злобата край няма 🙂

… иначе браво на хората, вместо да си пропиляват живота, създават нещо, което ще остане и ще подобри живота на следващите поколения – така се постига еволюция… не с пиене на ракия 🙂

Тахтун
Тахтун

Имам една баба съседка, която вика: „с тея шарени телефони съсипаха „пощата“ и сега моя с шайбата не работи!“ Горе долу като някои от форумците тук.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Тей, който е с епълска шайба, не се научихте, че ги скапват, само да излязат 4-5 нови модела xdxdxdxd

kolon
kolon

успехът е наистина исторически! следващ връх – българин ceo на някоя от: google, apple, facebook, microsoft, intel, amd, dell, lenovo, hp и т.н.

kolon
kolon

ако съм на тях двамата този алгоритъм, дето са го изнамерили, ще го патентовам и ще почна да го продавам на it-гигантите. след две години съм милиардер.

Той
Той

Мисля, че са достатъчно умни точно тези, не им давай акъл

Николай
Николай

Почти невъзможно е да патентоваш алгоритъм, особено толкова важен.

Ани
Ани

Математиците трябва да бъдат задължени по закон след всяко велико откритие да обяснят в поне 9 бр. практически нагледни примери от живата реалност какво означава тяхното открития!

пипи
пипи

Не се хаби, на теб и 99 бр. няма да помогнат. То требва малко и да си учил!

Николай
Николай

В повечето случаи решенията на абстрактни проблеми са наистина безсмислени. Важни са инструментите и методите, които се разработват за да се реши този проблем, които могат в последствие да се използват за решаване на практически проблеми.

stormofblood
stormofblood

Евалата на хората, нашто момче е влезнало в историята.