Сундар Пичай: „Достигнатото от Google квантово превъзходство е все едно първият космически полет, но в IT сферата

22
5669

Google официално обяви за създаването на квантов компютър, който за три минути може да реши задача, за която на традиционния суперкомпютър са необходими над 10 000 години. Forbes счита, че това откритие е важно не само за науката, но и за бизнеса.

Тази седмица в научното списание Nature се появи статия със скромното заглавие „Квантово превъзходство с помощта на програмируем свръхпроводящ процесор„. Това е важен етап както за индустрията на квантовите изчисления, така и за замия интернет гигант. В статията специално се подчертава, че квантовият компютър е успял да реши задачата значително по-бързо от който и да е класически компютър.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай сравни достигането на квантовото превъзходство с първия полет в космоса:

„Постигнатото ни напомня момента, когато първата ракета успешно преодоля земното притегляне и излезе в космоса. Това събитие в света на квантовите изчисления е важен момент, след който ще се появят огромен брой нови възможности“ – заяви CEO на интернет гиганта в корпоративния блог на компанията.

Google успя да постигне този успех с помощта на своя нов 54-кубитов квантов процесор Sycamore, изграден от свръхпроводящи кубити. Използва се квантовата суперпозиция – основният принцип на квантовата механика. Известно е, че класическият бит може да има само две състояния – логическа 0 и логическа 1. Но кубитът може да се намира едновременно и в двете състояния. Комбинацията от 54 кубита, използвани в квантовия процесор Sycamore може да приема 253 квантови състояния или около един квадратилион състояния. Именно това (все още до голяма част на теория) дава възможност на квантовия компютър да решава определени видове задачи много по-бързо от традиционните компютри.

Основният проблем при квантовите компютри е, че поддръжката на кохерентното състояние е твърде сложен процес. Дори и най-малките промени в средата водят до грешки в квантовите изчисления. Именно затова Google, IBM и други компании създадоха квантови процесори, работещи с използването на свръхпроводници, охладени до температура близка до абсолютната нула.

Сега се появи информация и за проведения от Google експеримент. В Nature се казва, че интернет гигантът е успял да използва 53-те кубита на квантовия процесор Sycamore за откриване на закономерности в поредици от предполагаеми случайни големи числа. Квантовият компютър е решил задачата за 3 минути и 20 секунди. Екипът специалисти на Google пресметна, че класическият суперкомпютър би свършил същото за около 10 000 години.

IBM, който е главен конкурент на Google в квантовата индустрия разкритикува експеримента. Специалистите на синия гигант написаха в официалния блог на IBM, че класическият суперкомпютър би решил същата задача за 2,5 дни, при това с по-висока надеждност. Но не може да се оспори факта, че вече е създаден квантов компютър, който се справя с алгоритмите на класическите компютри значително по-бързо.

Конкуренцията на пазара

В наши дни за разработването на квантови компютри се изразходват много пари и много усилия. Това се прави по няколко причини. Най-важната от тях е, че един от основните принципи в технологичния сектор, добре известен като Законът на Мур, губи своята актуалност. Непрекъснатото увеличаване на изчислителната мощност в даден момент ще стане невъзможно от гледна точка на законите на физиката. Освен това, забавянето в развитието на хардуера се очаква да доведе до застой в софтуерните иновации.

Ето защо всички се насочват към квантовите изчисления. За разлика от обикновените компютри, квантовите машини изключително бързо се справят с три много важни за бизнеса задачи. Първо, с оптимизация на логистиката – например със създаването на идеални маршрути за доставка. Второ, с химичното моделиране, което силно може да ускори разработването на лекарства за фармацевтичната индустрия. И трето, за създаването на съвсем нови приложения за машинно обучение.

Google заяви, че е е първият в света, постигнал квантовото превъзходство, но това можеше да бъде и някой друг. Интернет гигантът има много конкуренти, които са готови да предложат квантови компютри на пазара. Водят се научни изследвания и в други области. Така например, в началото на тази седмица компанията IonQ заяви, че е провлякла $55 милиона инвестиции от Samsung и други компании. Тези финансови средства ще се използват за създаването на квантов процесор, който може да работи при стайна температура.

Новият процесор ще бъде по-лесен за използване, което ще намали дела на грешките при сложните изчисления. Въпреки че IonQ изостава от другите компании по броя кубити в един процесор, генералният директор на компанията Питър Чапман е настроен много оптимистично. Той заяви, че IonQ възнамерява всяка година да удвоява броя на произвежданите от неговата компания квантови процесори. Той сподели, че още през първото тримесечие на 2020 година клиентите на неговата компания ще могат да използват квантов облак, специално разработен за процесорите на IonQ.

Другият основен конкурент на Google в тази област е IBM, която миналия месец съобщи, че е започнал работа нейният специализиран център за квантови изчисления. Този център ще осигурява работата на квантовия облак Q Network. С негова помощ корпоративните клиенти и квантовите програмисти вече разработват програми, които ще бъдат важни, когато квантовите компютри разкрият пълния си потенциал.

Сундар Пичай каза още:

„Аз съм във възторг от това, какво квантовите изчисления могат да дадат на Google и на целия свят. Освен това, аз харесвам самата същност на тази технология. Всеки може да проследи прогреса на първите компютри от 1950 година до днешните достижения в областта изкуствения интелект. Всичко това значително помага на хората в ежедневния живот“

Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Betcoini kopah malko az !
Betcoini kopah malko az !
2 години

биткойната ще бъде бракувана !

Д-р Х
Д-р Х
Отговор на  Betcoini kopah malko az !
2 години

Не, просто Биткойн мрежата ще мине към квантово-устойчив PoW-алгоритъм. Хората, които работят по биткойн са едни от най-умните информатици в света. От години се работи по подготовка за квантовата ера.

Давай Ганя
Давай Ганя
Отговор на  Д-р Х
2 години

Подготовка върху фалшиви маркетингови материали за реклама на шиткойните. Никой не е работил над подобно чудо, защото подобно чудо ръчичките на хората нямат достъп до него.

bash_majstora
bash_majstora
Отговор на  Д-р Х
2 години

доктор екс да ти го обясня простичко че явно не зацепваш, на всеки такт на този процесор ще бъде гененриран нов биткойн, при 2Ghz можеш сам да сметнеш как биткойн идиотите ще захапят гредата 😉 успокойся, никой още не го е програмирал да смята хешове 😉 скоро ще да е

ба'т ви Румен
ба'т ви Румен
2 години

Аз да запитам: С този процесор ще може ли да се играят новите игри? Или да изчакам по-новата му версия да излезе. 🙂

МъдиУотърс
МъдиУотърс
Отговор на  ба'т ви Румен
2 години

IonQ процесорите чакай

Жоро
Жоро
2 години

Ако ми лагва нотпада въобще не ми го хвали.

Пешо
Пешо
2 години

….още една стъпка към Оруеловата диктатура….

Мишо
Мишо
2 години

Интересно как са проверили дали компютъра е решил правилно задачата?

жик-так
жик-так
Отговор на  Мишо
2 години

извикали са гадателка, която вижда в бъдещето, да им каже обикновенния пц какво ще изчисли след 10к години 🙂

Бай Ставри
Бай Ставри
Отговор на  жик-так
2 години

И двамата определено сте бягали доста от часовете по математика 😀

Жеко
Жеко
2 години

Не знам защо, но някак си асоциирах тези Q неща с „Q“ от стартрек 🙂

AxOx
AxOx
2 години

Задачата щяла да се реши за 10К години… а утре някой ще измисли алгоритъм или метод, който да реши задачата за 5 сек от стандартен компютър.
Индииците знаят как да вземат контролни позиции и да се саморекламират, колко са добри… докато не видя техника на която е написано Направено в Индия…. няма да им вярвам, че са на ниво.
Засега виждам как правят пари за Майкрософт без капка жалост към потребителите, същото е и с Гугъл, па дори фейсбука се ръководи от индиици… тааа не съм им привърженик изобщо.

Давай Ганя
Давай Ганя
Отговор на  AxOx
2 години

Това е глобалистка компания, не индейска или американска. В нея е пълно с хора от всякакви нацоналности, раси и сексуални ориентации. Държава-народ-нация-компания да са едно беше през комунизма, сега живееш в друга действителност.

AxOx
AxOx
Отговор на  Давай Ганя
2 години

До „Давай Ганя“ – говорим за управлението, не за работниците-пчелички.
Майкрософт- Satya Nadella,
Гугъл- Sundar Pichai,
Adobe- Shantanu Narayen,
MasterCard- Ajay Banga,
Nokia- Rajeev Suri,
Таа тези мега корпорации са все под контрол на индиици… отвори си очите, че не китайците, евреите и прочие, а индииците са тези които тайно превземат света… Министъра на отбраната в Канада е индиец също?!

Какво сте написали, бе?
Какво сте написали, бе?
Отговор на  AxOx
2 години

Е, и? Това са глобални компании, Индия има огромно население, за последните години има 11% ръст на БВП. Това е огромен ресурс, нормално е американски хора от хазарски произход да назначават интелигентни, образовани и можещи хора от Индия. Тук е въпроса, защо БГ има толкова ниска покупателна стойност и защо не са наели теб. Завърши първо образованието, което има този индиец и кандидатствай. Само че ти нямаш. Всичко е като кочина, марксизмът уби България! Ние сме на последно място по БВП в Европа!!!

Алекс
Алекс
Отговор на  AxOx
2 години

Съгласен че индийците се трудят в тези компании, само дето приходите не отиват при тях. Инвеститорите обикновено са стари бели чичковци.

Don't be Evil
Don't be Evil
2 години

В превод, достигнатото от Гугъл е все едно първата атомна бомба.

Мото: Всичко това значително помага на хората в ежедневния живот

_nib_
_nib_
2 години

Пичка му сундареста.Дет мине индиец-трИвЪ нИ никнИ.СпраФка-майкрософт.

Какво сте написали, бе?
Какво сте написали, бе?
Отговор на  _nib_
2 години

Направил е 837474774747% повече през живота си. Огледай обрулената си скапана кочинка с мръсните улици и най-ниското БВП в Европа.

Бахти
Бахти
2 години

Мдааа, SkyNet е решил да преизпълни петилетката за 3 години…

“Only the dead have seen the end of war.” – Plato

Ентусиазма с който „човечеството“ се самоунищожава е забележителен – Me, se Moa.