8.4 C
София

България ще изпробва електронни лични карти

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Пилотен проект за единна електронна лична карта е записала в плановете си за тази година новосформираната Държавна агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), съобщи зам.-председателят й Т.Недялков. Това е свързано с европейските изисквания към идентификационните документи на страните от ЕС и на новите членове в него.

Проектът трябва да отговори на няколко въпроса – как ще изглежда новата карта, върху смарт чип или на магнитна лента ще бъдат записвани личните данни, какви ще бъдат устройствата, които ще четат информацията, как да се разработи информационната система, на чиято база ще се издават новите лични документи и колко ще струват. Проектът за нови електронни лични карти ще помогне да се оцени мащабът за смяната на сегашните. Те бяха сменени веднъж през 2000 г. По време на тестовете трябва да бъдат създадени прототипи на информационна система, на карти и четци. „Става дума за карта, която ще замени досегашния ни документ за самоличност, и на практика цялата информация за един човек ще бъде върху електронен носител“, обясни Недялков. Освен име, дата на раждане, ЕГН, адрес, картата ще съдържа и личното здравно досие, планират в агенцията. След приключването на проекта ДАИТС ще предостави анализ на Министерския съвет, който ще реши какви ще бъдат новите документи и кога да започне смяната на старите лични карти с електронни.

Източник: в-к ‘Дневник’

Предишна новинаHamachi 1.0.48 FC 15 Pre-alpha Release
Следваща новинаВтори червей за Mac OS X
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини