Българските власти планират да свалят най-големите родни торент тракери с подкрепата на САЩ

45
21999

Българското правителство активно работи над свалянето на няколко големи торент сайта, разбираме от TorrentFreak. ГДБОП си сътрудничи с американски институции над спирането на сървърите и отнемането на домейн имената. Като главни цели са посочени Zamunda.net и ArenaBG, но се работи и срещу RarBG.to и Zelka.org.

В България от известно време се предприемат действия по отношение на борбата срещу пиратството. Това не остава незабелязано и Търговският представител на САЩ (USTR) премахва страната ни от списъка „Special 301 Watch List“, който наблюдава страните с проблеми в областта на авторското право, патентите и търговските марки.

От TorrentFreak са се сдобили с копие от последното изслушане за версията на въпросния списък за 2020 година (ВИЖ ТУК). Българското правителство е имало свой представител в лицето на Иво Константинов. Той е информирал за прогреса, който е постигнала България. Набляга на действията срещу нелегалното излъчване на IPTV и законодателните промени, но и на нуждата от още действия.

Обяснил е, че страната ни работи върху спирането на няколко големи торент сайта, в сътрудничество с правораздавателните органи на САЩ

„Полицията и ГДБОП подготвят заявки за правна помощ към САЩ, за да ги свалим от хостинг сървърите, които се намират в Съединените щати“, казва Константинов.

Това предстои, но конкретни дати не са съобщени. Става ясно, че се подготвят и обвинителни актове.

Имената на сайтовете не се споменават на въпросното изслушване, но документи на USTR от по-рано тази година дават тази информация. В един от документите българското правителство заявява, че има намерение да „прекрати дейностите на торент тракерите Zamunda и Arena.bg“. Открити са 5 досъдебни производства във връзка с престъпления срещу интелектуалната собственост и данъчната система.

САЩ трябва да се включи, защото сайтовете използват американски услуги. Това включва домейните на Zamunda и Arena, които се поддържат от Verisign

Ще се търси съдействие и от организацията ICANN, която надзирава цялата домейн екосистема. Прокуратурата и ГДБОП ще изискат от нея да изтегли свързаните домейн имена.

Друг документ сочи, че щатското Министерство на правосъдието вече участва в процедурите и, че повече сайтове са на мушката. В документа става въпрос за среща на български представители с Американските правоприлагащи органи и различни бизнеси. Обсъждали са се потенциални действия срещу пиратството. Станало е през октомври миналата година.

Действията включват изземване на домейните на четири сайта – Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RarBG.to. Последният е един от най-използваните торент сайтове в цял свят.

Именно на тази среща Матю Ламберти от Министерството на правосъдието на САЩ дава съгласие за съвместна работа

Ако всичко мине добре, България ще потърси съдействие и от други страни за отнемането на още домейни, включително такива, които служат за алтернативен достъп.

Споменава се, че повечето топ торент сайтове използват Clouldflare, за да скрият реалното си местоположение. Константинов съобщава, че компанията сътрудничи за идентифицирането на реалните хостинг локации на сайтовете. Зависи от България и САЩ да оправят документацията за отнемането на домейните, изземването на сървърите и спирането на сайтовете, добавя той.

Допълнителните документи може да видите ТУК и ТУК

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
45 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари