Българските IT специалисти предпочитат да четат на хартия

8
988

Фентъзи, трилъри и българска класика са сред любимите книги на програмистите, показва анкета на Endava

63% от българските IT специалисти предпочитат да четат на хартия, а 37% в електронен формат. Това показва анкета, направена сред 200 служители в офиса на международната компания за IT услуги Endava в София в навечерието на 24 май.

51% от участниците в проучването споделят, че най-често четат на английски език, 44% – на български, а 5% – на друг език. Около 40% споделят, че най-често четат техническа литература с цел обучение, а останалите – за удоволствие. Сред най-предпочитаните жанрове са фантастика, езотерика, трилъри и биографични книги.

“IT сферата е изключително динамична и един от ключовите фактори за успеха на всеки професионалист е желанието за трупане на нови знания и самоусъвършенстване. Затова сме щастливи, че хората в нашия екип се обръщат към книгите и то не само като източник на професионална информация, но и като път към личностно развитие и удоволствие. И се стремим да ги подкрепяме в това.”, споделя Мариела Христова, Управител на офиса на Endava в София.

Като част от тази визия в офиса на компанията в София е обособена библиотека с техническа литература, която съдържа повече от 100 заглавия.

Проучването показва, че най-предпочитаните заглавия от техническата литература са Clean Code и Code Complete. В списъка убедително присъстват и книгите на българския гуру Светлин Наков.

Когато става въпрос за художествена литература, фаворитите на българските IT специалисти са фентъзи авторите Тери Пратчет, Джордж Р. Р. Мартин, Роджър Зелазни, Франк Хърбърт и Тери Гудкайнд. Наред с класиците Димитър Димов и Димитър Талев сред най-предпочитаните български писатели са посочени съвременни автори като Захари Карабашлиев, Васил Панайотов, Михаил Вешим, Милен Русков, Стоян Николов – Торлака и Емил Андреев.

“Резултатите от анкетата ни поставят под голям въпрос клишето, че IT специалистите се интересуват само от компютърни игри. Радваме се, че хората в Endava имат разнообразни интереси и хобита и се стремим да им осигурим баланс и време, за да ги развиват и да се чувстват щастливи.”, допълва Мариела Христова.

По случай Денят на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, служителите на Endava в София събраха детски книги и средства които предоставиха на Дом за сираци „Св. Николай“ при манастир „Св. Троица“, с. Нови хан. За Endava

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
3 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
koko
koko

Така е като нямат пари да си купят компютри, егати държавата !

stormofblood
stormofblood

Това платена новина ли е?

Ратнемок
Ратнемок

И аз това си мисля, стигнах до „…направена сред 200 служители…“ и спрях да чета. 200 служители не могат да са представителна извадка за ВСИЧКИ IT специалисти.

Ебачев
Ебачев

Ми то българската смехо-икономика освен програмисти друго не остана…Много ми е интересно кой ще ви плаща по 3-4 бона като индийски и украински фирми залеят пазара….за справка в M$ всичко се прави от индийци и бангладешци….

Що задаваш отговори?
Що задаваш отговори?

Ти от Светлин Желев друго освен платени публикации, маскирани като новини, чел ли си някога? Аз само като му видя името и прескачам статията след третия ред…

аваси
аваси

що за статистика е това?!?!

Сашо
Сашо

Кладата, тази статия я пуснете в някое хумористично издание. Имам Ви за що годе сериозна медия, недейте да пишете публикации ала „Блиц“. 😁 😁 😁

Те-ева
Те-ева

YOU ARE FAKE NEWS.