Българският IT пазар генерира $535,8 млн. през 2006

3
32

Според последните проучвания на агенцията през миналата година IT пазарът у нас отбелязва 5,9% ръст, и то след феноменалната 2005 г., когато растежът надхвърли 40%. През 2006 г. все още е с най-голям дял (71%), но пък другите 2 основни IT сегмента – софтуерът (с 12% дял) и услугите (17%) – растат с по-високи темпове, разказа още Н. Вачева. IDC открива също ясно изразени високи ръстове в телекомуникационния сектор, който наред с вертикални сегменти като услугите, продажбите на дребно и дистрибуцията е един от най-големите инвеститори в IT у нас. Въпреки, че в България разходите за IT са едни от най-малките на глава населението и като част от БВП в сравнение с другите страни от Европа, според аналитиците потенциалът за растеж тук е най-голям – над 15%. Всъщност в IDC очакват българският IT пазар да расте средно с по 12,7% годишно през следващите 5 години – което е скромно спрямо ръста през 2005 г., но все пак повече доста впечатляващо като цяло.
В основните наблюдавани от агенцията подсегменти също се наблюдават добри резултати и интересни тенденции, разказа още Вачева. На компютърния пазар например ясно се забелязва нарастване на продажбите към домакинствата и малките фирми. Расте и относителният дял на мобилните компютри в общия пазар на компютърни системи (съответно 20, 33 и 36%), които през 2007 изпреварват настолните системи като стойност, а и бележат стабилно най-високи ръстове през последните години. За 2006 г. например годишният ръст на броя мобилни РС продажби е 75,7%, докато за настолните компютри той е отрицателен (-14,5%).

Източник: ComputerWorld

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dobrqka
Dobrqka

Цитат:


През 2006 г. все още е с най-голям дял (71%), но…


нещо не разбрах кое е с най-голям дял …

kmvasilev
kmvasilev

Самата новина е написана калпаво Добряк в посоченият източник. Точната връзка би трябвало да е http://www.computerworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=15839&pn=1 „Източникът“ също е копирал с лявата ръчичка „новината“. Още с прочитане на водещото заглавие се набиват в очи две неточности – Кантри менажер на IDC България (??) и „агенцията“ ?? Силно говорящото съкращение IDC ли е агенцията или цитираната Нели Вачева ?? При всички случаи информацията, дадена от източника освен неграмотно написана е и силно неточна. Защо ли ?? Ами защото една голяма част компютрите и компонентите за тях се продават без ДДС и придружаващи документи например. През 2007 г. в една страна горд… Виж още »

bukake
bukake

лол