fbpx
27.8 C
София

Ваксината на Moderna получи спешно разрешение за употреба от FDA

Най-четени

Ваксината на биотехнологичната компания Moderna срещу COVID-19 също получи разрешение за спешна употреба от Американската агенция по храните и лекарствата. Разрешението е издадено в петък вечерта, което прави ваксината на Moderna втората ваксина срещу коронавирус, одобрена за спешна употреба от Съединените щати.

„Сега с наличието на две ваксини за предпазване от COVID-19, FDA предприе още една важна стъпка в борбата срещу глобалната пандемия, която причинява огромен брой тежки и смъртни случаи в Съединените щати всеки ден.“, каза Стивън Хан, комисар на DFA. „Чрез открития и прозрачен процес на научен преглед от страна на FDA, две ваксини срещу COVID-19 получиха разрешение със съвсем кратък интервал между първата и втората, като същевременно Агенцията се придържа към строгите си стандарти за безопасност, ефективност и качество на производството.“

Преди да издаде разрешителното, FDA е получила заключения от консултантския си панел от учени и медици в четвъртък, които са одобрили ваксината и са гарантирали за нейната ефективност. С настоящото разрешение, прилагането на ваксината може да започне веднага от следващата седмица. Препоръка от консултативния комитет, дошла от независима група от експерти, известна като Консултативен комитет за ваксини и свързани биологични продукти, беше издадена седмица след подкрепата и последващото разрешение на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer.

Moderna кандидатства за спешно одобрение от FDA в края на миналия месец. Както ваксините на Moderna, така и на Pfizer са експериментални РНК ваксини. Те използват синтетична иРНК, която указва на клетките как да изграждат определени протеини, които обикновено се намират в SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19. Това от своя страна стимулира имунната система, без да разболява пациентите, като по този начин те се предпазват от евентуално заразяване.

За разлика от ваксината на Pfizer, която трябва да се съхранява при температури от минус 94 градуса по Фаренхайт (-70 градуса по Целзий), ваксината на Moderna може да се съхранява на температури между 36 и 46 градуса по Фаренхайт (2-8 градуса по Целзий) до 30 дни, която я прави по-лесно достъпна. Съобщава се, че по-рано тази седмица американските служители са заявили, че планират да доставят около 6 милиона дози от ваксината на Moderna, след като бъде издадено разрешението за спешна употреба от FDA.

Как протича ваксинирането от COVID-19?

Вече започнаха първите ваксинации срещу COVID-19 в САЩ. Здравните работници са хората, които са приоритизирани да се ваксинират първи. Те вече са започнали да получават от ваксината на Pfizer, която според фармацевтичния гигант е показала 95% ефективност при клиничните изпитвания.

В дискусионен панел от миналата седмица Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести заяви, че колкото по-скоро САЩ могат да убедят преобладаващото мнозинство от хора да се ваксинират, толкова по-скоро нещата ще бъдат „близо до нормалното“.

И експертите казват, че е от решаващо значение хората да продължат да носят маска и да практикуват физическа дистанция, докато достатъчно американци не се ваксинират, което се очаква да се случи поне след няколко месеца.

В момента съществуват няколко десетки коронавирусни ваксини, които се намират в различни етапи от клиничните изпитвания, като някои са почти готови за изпращане, за искане за разрешение за спешна употреба. Повечето специалисти казват, че ще има много готови ваксини, които ще бъдат възможни за разпространение, в началото на следващата година.

Първите случаи на COVID-19 бяха регистрирани в Китай през декември преди една година, поне ако можем да се доверим на официалната информация на китайските власти. Към месец март пандемията вече беше в пълна сила. Според информационния портал за проследяване на епидемията от коронавируса на института Джон Хопкинс към момента има над 74 милиона случая с потвърден COVID-19, а повече от 1,6 милиона души са починали от COVID-19 към четвъртък.

Кога ще свърши пандемията?

Това е въпросът, който вълнува всички. Експертите и анализаторите казват, че ако ваксините достигнат до предвидения към момента брой хора, то се очаква да има пречупване на кривата на заразените, най-рано след между шест и осем месеца. Въпреки това обаче, тези прогнози са силно условни и несигурни, тъй като зависят от изключително много фактори – как ще се развият нещата в страните по света оттук нататък, колко хора реално ще се ваксинират, тъй като надигащата се вълна от конспиративни и антиваксърски теории е не по-малка заплаха за прекратяването на пандемията, дали производителите на ваксините ще бъдат в действителност в състояние да произведат и доставят необходимите количества ваксини, как ще достигат и ще се съхраняват те в различните страни, както и много други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини