Вашингтон може да наложи забрана над продуктите на Kaspersky Lab в САЩ

3
464
Според информация на Cyberscoop и Washington Times, САЩ могат да наложат пълна забрана за използване на продуктите на руската компания Kaspersky Lab.

Вашингтон вече забрани използването на продукти на компанията в Министерството на вътрешната сигурност и някои други силови ведомства и правителствени офиси. Това беше в следствие на подозрения, че Kaspersky Lab си сътрудничат с руските шпионски служби, а продуктите им се използват като троянски кон за системите – обвинение с лошия дъх на вехто със спомен за Студената война от миналия век. Продуктите на руската компания заемат върховете на повечето класации за антивирусни продукти.

Kaspersky Lab е основана в края на 90-те години на миналия век от Евгений Касперски. Компанията е регистрирано в Лондон дружество с главен офис в руската столица Москва.

Всичко започна миналата година, когато Bloomberg, цитирайки анонимни източници, отправи сериозни обвинения към компанията и лично към Касперски. По-късно стана ясно, че служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е станал обект на атака към личния си компютър, на който е присъствала конфиденциална информация, която програмата му за защита, която е била на Kaspersky Lab, е изпратила към облака на компанията за анализ. Последваха обвинения от официалните власти. От Kaspersky Lab заявиха готовност да предоставят пълен достъп до вътрешната си инфраструктура и изходния код на програмата, но от Вашингтон не изявиха желание да извършат нужните проверки. Последва и споменатата забрана, а Евгени Касперски и компанията му заведоха дело в американски съд за уронване престижа на Kaspersky Lab и нанасянето на неимуществени вреди на компанията. Според Cyberscoop, именно решението на съда по тези дела е причината, Вашингтон да не е обявил официално забраната за използване на програмата.

„Доказателството за близки връзки и сътрудничество между Kaspersky Lab и Кремъл са безспорни“, цитира медията сенатор Джийн Шейн. „Налагането на санкции към Kaspersky Lab е логическа следваща стъпка“.

От руската компания са изпратили и официален отговор на информацията, публикувана от Cyberscoop, заявявайки: „Продължаващите действия на американското правителство срещу Kaspersky Lab нямат стабилна основа, биват извършвани без каквото и да е доказателство за неправомерни действия от наша страна и се основават единствено на субективни, не-технически публични източници, като измислени и разчитащи на често анонимни медийни репортажи, което е и причината компанията да оспори валидността на тези действия във федерален съд“.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
OracleМетоди ДамяновМетоди Дамянов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Методи Дамянов
Методи Дамянов

сащ може да нахвърлят атомни бомби по цялата си теротория и да спрат да съществуват. На всички граждани на света им/ни писна от агресията им спрямо Русия и налагането на аморалните им безценности!

Oracle
Oracle

Типично за хамериканците …
Все имали някакви доказателства и впоследствие се окаазва, че няма нищо такова.
Обаче – щетите нанесени.
Това е една държава, която откровено подкрепя тероризма.
Сега и сделката с Иран напуснали били, деа смешниците.
Добре поне, че Европа се опъва, поне по този въпрос.