Вашингтон може да наложи забрана над продуктите на Kaspersky Lab в САЩ

3
480
Според информация на Cyberscoop и Washington Times, САЩ могат да наложат пълна забрана за използване на продуктите на руската компания Kaspersky Lab.

Вашингтон вече забрани използването на продукти на компанията в Министерството на вътрешната сигурност и някои други силови ведомства и правителствени офиси. Това беше в следствие на подозрения, че Kaspersky Lab си сътрудничат с руските шпионски служби, а продуктите им се използват като троянски кон за системите – обвинение с лошия дъх на вехто със спомен за Студената война от миналия век. Продуктите на руската компания заемат върховете на повечето класации за антивирусни продукти.

Kaspersky Lab е основана в края на 90-те години на миналия век от Евгений Касперски. Компанията е регистрирано в Лондон дружество с главен офис в руската столица Москва.

Всичко започна миналата година, когато Bloomberg, цитирайки анонимни източници, отправи сериозни обвинения към компанията и лично към Касперски. По-късно стана ясно, че служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е станал обект на атака към личния си компютър, на който е присъствала конфиденциална информация, която програмата му за защита, която е била на Kaspersky Lab, е изпратила към облака на компанията за анализ. Последваха обвинения от официалните власти. От Kaspersky Lab заявиха готовност да предоставят пълен достъп до вътрешната си инфраструктура и изходния код на програмата, но от Вашингтон не изявиха желание да извършат нужните проверки. Последва и споменатата забрана, а Евгени Касперски и компанията му заведоха дело в американски съд за уронване престижа на Kaspersky Lab и нанасянето на неимуществени вреди на компанията. Според Cyberscoop, именно решението на съда по тези дела е причината, Вашингтон да не е обявил официално забраната за използване на програмата.

„Доказателството за близки връзки и сътрудничество между Kaspersky Lab и Кремъл са безспорни“, цитира медията сенатор Джийн Шейн. „Налагането на санкции към Kaspersky Lab е логическа следваща стъпка“.

От руската компания са изпратили и официален отговор на информацията, публикувана от Cyberscoop, заявявайки: „Продължаващите действия на американското правителство срещу Kaspersky Lab нямат стабилна основа, биват извършвани без каквото и да е доказателство за неправомерни действия от наша страна и се основават единствено на субективни, не-технически публични източници, като измислени и разчитащи на често анонимни медийни репортажи, което е и причината компанията да оспори валидността на тези действия във федерален съд“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари