Великобритания от 2035 година забранява продажбите на бензинови, дизелови и хибридни автомобили

6
1016

Преди две и половина години Великобритания заяви, че изцяло ще забрани продажбите на ДВГ автомобили към 2040 година. Сега правителството на тази страна реши тази забрана да бъде въведена 5 години по-рано – през 2035-та и да важи не само за бензиновите и дизеловите ДВГ автомобили, но и за всички хибридни модели.

Новата дата на прехода към екологично чист транспорт бе анонсирана от премиера на Великобритания Борис Джонсън. Това решение има за цел да помогне за достигането на друга важна цел – нулеви емисии на въглероден диоксид от промишлеността, селското стопанство и другите сектори на икономиката, което трябва да стане до 2025 година.

Интересно е, че през 2018 година британското правителство заяви, че в рамките на програмата Road to Zero Strategy от 2040 година ще забрани продажбите на бензинови и дизелови леки и товарни автомобили. Но ще позволи продажбата на хибриди с много ниски емисии (ultra-low-emissions vehicles).

Сега се казва, че с пет години по-рано ще бъдат забранени продажбите на каквито и да било ДВГ автомобили. Тоест, от 2035 година във Великобритания ще се продават само електромобили или автомобили с водородно гориво.

Въпреки че датата на влизане в сила на новата разпоредба бе преместена с 5 години, британските власти заявяват, че ако бъде възможно, преходът към екологично чист транспорт ще бъде извършен и по-рано.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари