Великобритания първа в света одобри използването на ваксината на Pfizer срещу COVID-19

7
569

Великобритания е първата държава в света, която одобри за масово използване ваксината BNT162b2 срещу новия коронавирус, разработена от американския фармацевтичен гигант Pfizer съвместно с германската компания BioNTech. Информацията е на BBC с препратка към агенцията за регулиране на лекарствените средства и медицинските изделия на Великобритания (MHRA).

Струва си да отбележим, че ваксината на Pfizer премина всички задължителни етапи по сертификация и масовото производство само за 10 месеца. Обикновено този процес продължава години.

След анализа на резултатите от клиничните тестове на ваксината BNT162b2, агенцията MHRA обяви, че новият лекарствен препарат съответства на строгите стандарти за безопасност, качество и ефективност. През месец ноември тази година Pfizer и BioNTech съобщиха, че тяхната ваксина демонстрира ефективност от 95% при третата фаза на клиничните тестове. За сравнение, конкурентата ваксина на Moderna има ефективността от 94,1%, а тази на AstraZeneca – 70%. Да напомним че ефикасността на руската ваксина Спутник V бе обявена за 92%, но засега няма независимо потвърждение на тези данни.

Великобритания вече поръча 40 милиона дози от този лекарства препарат и още през следващата седмица се очаква в страната да пристигне първата партида ваксини, която включва 10 милиона дози, достатъчни за защитата на пет милиона души, понеже схемата на ваксинация включва две дози. Министерството на здравеопазването на Великобритания съобщи, че първите ваксини ще бъдат дадени на медицинските работници и хората с висока група на риск – възрастни, хронично болни и т.н.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари