Първата в света национална криптовалута е приравнена към нефта и цената на една единица Petro е равна на цената на един барел нефт – $60.

По време на предварителните продажби инвеститорите ще могат да закупят 38,4 милиона Petro. CNBC съобщи, че финансовите експерти са скептични към това начинание на президента Николас Мадуро, разглеждайки въвеждането на национална криптовалута като жест на отчаяние на самия край на финансовата пропаст.

Президентът Мадуро не скрива, че с въвеждането на национална криптовалута се прави опит за справяне със западните санкции. Неотдавнашното затягане на санкциите от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп доведе до 29% спад в експорта на нефт от Венецуела и до поредния спад в курса на боливара. В началото на февруари на черния пазар на Каракас $1 се търгуваше за 235 000 боливара, а за цялата минала година венецуелската валута се обезцени 80 пъти. С помощта на националната криптовалута страната се опитва да привлече финансиране предимно от Русия, Китай и държавите от Близкия Изток.

Цитираните от CNBC експерти правят сравнение с Русия, която също силно зависи от нефта и има наложени санкции. Въвеждането на Petro може да се окажа репетиция за въвеждането на крипторублата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари