fbpx
0.8 C
София

Вече знаем каква е била средната температура по време на последната ледена епоха и това е важно

Най-четени

Ако знаем каква е била температурата по време на последния ледников максимум, можем да се опитаме да изчислим климатичната чувствителност. Иначе казано, до колко температурите се променят в отговор на въглерода в атмосферата.

Въпросната температура беше определена от учени, благодарение на древни вкаменелости от планктон. Става ясно, че средната глобална температура, по време на последната ледникова епоха преди 20 хиляди години е 7.7 градуса Целзий.

Водещият автор на изследването, доцент д-р Джесика Тиърни от Университета в Аризона каза:

„Имаме много информация за този времеви период, защото е изучаван от много дълго време. Има един въпрос, на който науката се опитва да отговори от известно време, и той е много прост. Колко студено е било през последната ледникова епоха?“

Тогава е имало мамути на Земята. Големи ледници са покривали половината от Северна и Южна Америка, Европа и части от Азия. Само животинските и растителни видове, които са се адаптирали към студа, оцеляват.

Благодарение на вкаменелостите е определена температурата на повърхността на водата. После тази информация е комбинирана със симулация на климатичен модел за последния ледников максимум. Използвана е техника за прогнозиране на времето чрез асимилация на данни.

„Това, което се случва в метеорологичния офис е, че те измерват температурата, налягането, влажността и т.н. Измерванията се използват, за да се обнови модела за прогнозиране, който предрича какво ще е времето.

 

Тук използваме „Boulder”, климатичният модел на Националния център за атмосферни проучвания в Колорадо.“, обяснява д-р Тиърни.

Средната температура по време на ледниковия период е с 6 градуса Целзий по-хладна от днешната. През 20-ти век, средната температура на планетата е била 14 градуса. По време на ледниковата епоха е била 7.7 градуса.

Създадени са карти, които илюстрират разликата в температурите между различните региони

„В личния опит на един човек и неговите преживявания, това не изглежда като голяма разлика. Фактите обаче са, че това е огромна промяна. В Северна Америка и Европа, най-северните части са били екстремно студени, покрити с лед. Най-голямото охлаждане е било при високите географски ширини, като Арктика – температурите там са били с 14 градуса по-ниски от днешните.“

Какви са изводите за чувствителността на планетата спрямо въглерода в атмосферата?

Всеки път, когато количеството въглерод в атмосферата се удвои, средната температурата нараства с 3.4 градуса Целзий. По време на споменатия период, въглеродния двуокис е бил в много ниски нива, около 180 части на милион. Преди индустриалната революция нараства до 280 части на милион. Днес, нивата стигат до 415 части на милион.

Споразумението от Париж иска да ограничим глобалното затопляне до не повече от 1.5 градуса Целзий над нивото преди индустриализацията. С нарастването на нивото на въглероден двуокис, ще е екстремно трудно да избегнем повече от 2 градуса Целзий затопляне.“, прави заключение д-р Тиърни.

Сега екипът ще използва наученото, за да анализира топлите периоди от миналото на Земята. Откритията на екипа са публикувани в журнала “Nature”.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини