Международен изследователски екип, воден от учени от Университета в Бристол, твърди, че е разработил прототип на градска квантова мрежа. По тази мрежа могат да се изпращат напълно сигурни съобщения по Интернет, които не могат да бъдат хакнати.

Според тях, прототипът е най-голямата квантова мрежа в историята от този тип

Има потенциал да служи на милиони хора, позволявайки им да споделят ключове за криптиране на съобщенията. Квантовите системи за комуникация са смятани за по-сигурни от конвенционалните, тъй като разчитат на квантовите свойства на фотони. За разлика от компютърния код, те не могат да бъдат прихванати от хакери.

Проблемът обаче е, че тези системи са много комплексни и скъпи за създаване

Във въпросния проект, д-р Сидарт Джоши и неговите колеги, използват техника за мултиплексиращо преплитане, чрез която създават нов тип квантова мрежа.

Квантовото преплитане е феномен, при който две частици стават неразличимо свързани. Това, което се случи на една от частиците, се случва и на другата, моментално, без значение от дистанцията между тях.

Учените са разработили форма на сигурно криптиране, която се нарича квантова дистрибуция на ключове. Фотоните, които се предават по мрежата, са преносител на информацията. Двама потребители могат да споделят помежду си таен ключ за шифроване и разшифроване на информацията, без риск от прихващане. Този метод обаче е ефективен само за разговор между двама души, а не за цяла мрежа.

При споменатата техника за мултиплексиращо преплитане, излъчените от един централен източник фотони се разделят по начин, който позволява получаването им от множество потребители.

Според Джоши, екипът е тествал мрежата както в лабораторни условия, така и по съществуващи оптични влакна в Бристол

Мрежата включва осем потребителя (възли), като най-голямата дистанция между два от тях е 17 километра.

„Освен, че е напълно сигурна, красотата на тази нова техника е нейната рационализирана гъвкавост, която изисква минимален хардуер, тъй като се интегрира със съществуващите технологии.“, казва Джоши.

И докато предишни квантови системи са имали нужда от години, за да се завършат, този прототип е построен в рамките на месеци. Цената му е под £300,000. И по-важното е, че според учените, тяхната квантова мрежа може да се разшири като размер, без това да доведе до неразумен ръст в разходите.

„Ние доказахме концепцията и с допълнително рафиниране на методите за мултиплексиране ще оптимизираме и споделяме ресурсите по-добре, в рамките на мрежата. Можем да гледаме към обслужването не само на стотици или хиляди, но потенциално на милиони потребители. И то в не прекалено далечно бъдеще.“, прави заключение д-р Джоши.

Пълната информация от изследването е публикувана в журнала Science Advances.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари