Вече има джобна версия на Wikipedia

1
13

Свободната енциклопедия Wikipedia е известна като една от най-големите бази с енциклопедични данни в света. Тя е 15 пъти по-обемна от Британика и продължава да се разраства ежедневно. Колко ли удобно би било, ако имаше специално джобно устройство, което да съдържа цялата енциклопедия и да позволява бърз достъп до това, което ви интересува?

На този въпрос са се опитали да отговорят от компанията Openmoko и в резултат се е родило монохромното мобилно устройство WikiReader. С негова помощ можете да получите бърз достъп до вградената в паметта база данни от над 3 милиона енциклопедични статии, намиращи се в английската версия на Wikipedia. Информацията включва само текст и няма снимки. За сметка на това, не е необходима връзка към интернет за достъп до данните. Обновяването на информацията може да се прави периодично след закупуването на устройството, срещу допълнителна такса.

WikiReader има 4-инчов сензорен екран и се продава на цена от 99 щатски долара, но в момента всички налични бройки са изчерпани. Производителят очаква нова партида след четвърти юли.

Wikipedia често е обвинявана, че съдържа неточна и грешна информация, на която не може да се разчита. Някои изследвания обаче показват малко по-различна картина. Оказва се, че грешките в Wikipedia и енциклопедия Британика са на сходни нива. През 2005 година Nature.com са проверили 42 случайно избрани статии в двете енциклопедии за грешки и са установили, че резултатите не са много различни. В Wikipedia са открити 162 фактически грешки, а в Британика те са били 123 на брой.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
ole Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ole
ole

баси отвратителното устройство…