Видео показва устройството на електродвигателя на Audi e-tron

8
1309
Electric drivetrain

Конструкцията на електрическия двигател е значително по-опростена в сравнение с двигателя с вътрешно горене. Това увеличава надеждността и технологичното време на живот.

Кратък клип за електрическия кросоувър Audi e-tron показва, че германските специалисти могат добре да правят както шестлитрови V12, така и високотехнологични двигатели за съвременните електромобили.

Електромобилът Audi e-tron е оборудван с два подобни електродвигателя, задвижващи предната и задната оси. Електронната система за управление управлява тягата на всяко колело за по-добра маневреност и управление.

Мощността на задния електродвигател е 140 KW плюс още 25 KW в режим Boost. Мощността на предния електрически двигател е 125 KW плюс допълнителни 10 KW. Общата мощност на двата двигателя е 265 KW при 561 нютон метра в стандартен режим. При включването на Boost мощността на нараства до 300 KW при 664 нютон метра. Това дава възможност на Audi e-tron в стандартен режим да се ускорява от 0 до 100 километра в час за 6,6 секунди. В Boost режим, ускорението до 100 километра в час става за 5,7 секунди. Скоростта е ограничена по софтуерен път до 200 километра в час.

Капацитетът на блока с акумулаторните батерии е 90 KWh и е поставен между предния и задния мост, и осигурява максимално нисък център на тежестта. Пробегът на Audi e-tron GT с едно зареждане е 400 километра (по WLTP цикъла). Вградената фирмена система за рекуперация икономисва 30% от енергията при икономично шофиране. Рекуперацията се осъществява както от електродвигателите в режим на генериране на енергия, така и от електрохидравличните спирачки, които връщат част от енергията в батериите при всяко натискане на спирачките, при намаляване на скоростта, при спускане надолу и т.н.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
МъскЧете преди да пишеOZZYASDFЖабокряк Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ivan
Ivan

“Конструкцията на ел. двигател е значително по-опростена…..увеличава живота…”
И къде дремаха досега, че не го бяха разбрали?

Или не това е било важно, а че някой дълги години ги е субсидирал под една или друга форма и в спъвал развитието на алтернативни технологии?
Обаче сега един нищо и никакъв Мъск взе да разказва фантасмагории, които пък взеха да стават реалност, и изведнъж цялата индустрия се сепва, че може би взе да изостава?

Пенчо
Пенчо

Всички които сега карат тия тараляшници които трябва да се „обслужват“, да им се сменят масла и куп неща, да се ходи до бензиностанции и да им се налива мазно гориво което смърди и пуши скоро ще се осетят но е и преди да загубят прилични суми пари и време от ремонтите. Но така им се пада. Глупостта се наказва!

Чете преди да пише
Чете преди да пише

Ам точеца отде ще дойде бе?100 коли по 300 квтч за един час колко пайка?Ич не ва слушат главите ама дращите дивотии мъжката по тавана нали? Един аец за един квартал дали стига?Мисленето е товарещ мозъка процес и не е за секиго ей!Па тока ще е без пари и ще се пренася по чешмата…Агнешки майки…

ASDF
ASDF

Те на тикви като теб само конспирации са им в главите. Да беше взел някой мистър теслА да разработи един електромобил с технологиите от преди 40 години? След още 10 все още щеше да си дърпа едно ремарке с батерии. Сега му е дошло времето технологично да се осъществи рентабилен ел. двигател и мъск е просто част от тази ера. Що не изстрелва совалки в Космоса на ток?

Su Zet
Su Zet

Хм, спестили са по един двигател на ос. Сигурно за да има съединители за смяна и да си намалят малко КПД-то.

едит: Гледам че и Теслите имат макс по един мотор на ос. Явно съм се объркал, че слагат по един на колело.

Жабокряк
Жабокряк

Електрическите двигатели са известни от поне един век! Използват се и в индустрията от поне толкова време, дори тежката индустрия. Но… се снабдяват с ток от електроцентрали (АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ…). Проблемът с движимите машини (електрически) е батерията и винаги ще бъде батерията! Батериите са стара технология, колкото стара е т. нар. Багдатска батерия (няколко хиляди години). Батериите са УЖАСНО неефикасни, тежки и времеемки. Да не говорим за производството им (дали е природосъобразно?!) и зареждането им (времеемко). Няма ли революционен пробив в ‘батерията’, електромобилите ще си останат романтичен лукс, колкото и да са добри. Аз предлагам да се започнат проучвания… Виж още »

Мъск
Мъск

да , веднага започваме … как не се сетихме досега !

OZZY
OZZY

Порше още преди 100 г. прави ел. автомобил с двигатели в главините.Всяко нещо се случва с времето си.Дали заради пари или технологии.Двете неща са свързани.Първият автомобил развил 100 км.h е бил електрически.