Вижте списък със страните, които ще използват системата за проследяване на COVID-19

2
743

Новият коронавирус, известен още като SARS-CoV-2, се превърна в едно от най-големите предизвикателства, пред които света се е изправял в най-новата си история. Много страни затвориха и продължават да затварят големи сектори от икономиката, за да предотвратят разпространението на заразата. Докато други страни отново отварят икономиките и границите си, много здравни експерти се страхуват от „втора вълна“, т.е. възобновяване на бума на случаите на заразени с COVID-19. Не трябва да забравяме, че наскоро експертите дори казаха, че все още се намираме в първата вълна, въпреки че имаше ситуация на постепенно намаляване на случаите и повторно увеличаване.

В опит да предотвратят втората вълна, или поне да ограничат последиците ѝ, експертите по обществено здраве се застъпват, че всички нации трябва да приемат система за проследяване на социалните контакти – т.е. проследяване на това с кои хора се е срещало дадено лице, на което е била поставена диагноза коронавирус, за да бъдат тествани и изследвани, а при положителна проба лекувани и карантинирани, с цел максимално да се ограничат заразените и жертвите от вируса. Проследяването на социалните контакти е трудно да се приложи, без да се наруши поверителността на всеки един човек. Заплахата за личната неприкосновеност винаги е била достатъчно сериозно предизвикателство, с което в много случаи технологичната индустрия не успява да се справи.

Както вероятно вече знаете, Google и Apple работят съвместно по създаването на API интерфейс, който изпълнява именно това, което наричаме проследяване на социалните контакти. Продуктът може да бъде използван от обществени здравни агенции, които прилагат политика на проследяване на контактите чрез мобилни приложения.

Идеята на системата е, след като потребителят изтегли приложение, което използва въпросния API, да бъде активирано проследяване на контактите чрез генерирането на уникален „идентификатор за близост“ на всеки мобилен телефон с апликацията, посредством Bluetooth Low Energy. Както информират от компаниите, идентификаторът ще се променя на всеки 15 минути, така че да бъде запазена анонимността на всяко лице. Чрез въпросната технология периодично ще се записват всички мобилни устройства, които се намират в пряка близост до мобилното устройства на даден потребител. След това идентификаторът за близост ще бъде обработван на самото устройство и няма да разкрива информация за местоположението на потребителя или други лични данни.

Как работи и какво проследява?

Ако потребителя даде положителна проба за COVID-19, той може да сподели това доброволно с приложението, след което системата автоматично ще информира всички други потребители, които са били в пряк контакт с него през последните 14 дни, че са се намирали в обсега на заразен с COVID-19. Неговата самоличност или други данни няма да бъдат разкривани по никакъв начин, нито ще се визуализира деня, в който се е осъществил контакта между лицата.

Google разгърна първата версия на API интерфейса за устройства с Android на 20 май 2020 г. като част от актуализация на Google Play Services, но използването му е ограничено до приложения, разработени от официалните агенции за обществено здраве, по очевидни причини. Въпреки това, нито Google, нито Apple оповестяват подробности за списъка с приложения, които са одобрени за използване на този интерфейс, така че освен ако не сте непрекъснато в крак с новините, е трудното да разберете кои страни са приели използването на интерфейса. В тази статия споделяме списък с официалните приложения на здравните министерства или други органи за опазване на общественото здраве, създадени от отделните държави, които са приели политика за проследяване и известяване на социалните контакти.

Информацията идва благодарение на Мишаал Рахман, експерт и редовен автор от форумите на XDA Developers, който е открил скрития списък на Google с имената на пакетите за приложения на различните страни, които са одобрени и използват разработения в партньорство с Apple интерфейс. Впоследствие тези имена на пакети са били проследени до приложенията, в които се използват, а всяко едно от тях е било отделно проучено, за да се разбере от коя страна и кое здравно звено и създадено и използвано. Информацията е събрана за лесна справка и може да бъде видяна тук.

Припомняме, че много експерти и защитници на поверителността на потребителите и личната неприкосновеност изразиха своите опасения, за това доколко системата разработвана от двете гореспоменати компании ще бъде достатъчно надеждна и същевременно анонимна и поверителна. Както вероятно се досещате или вече сте прочели, приложенията базирани на новия API, ще могат да работят само на малка част от смартфоните по света в момента, тъй като далеч не всички Android устройства поддържат Bluetooth Low Energy интерфейса. Същото важи и за смартфоните iPhone, но при тях поддръжката е далеч по-добра, тъй като единствено много старите модели не поддържат стандарта. Отделно, всички останали потребители, които не използват смартфон, а се доверяват на класическо мобилно устройство с клавиатура за ежедневната си комуникация, също няма да могат да се възползват от приложението.

Част от опасенията за поверителността карат много потребители да се замислят дали хакери няма да направят модифицирана версия на официалното приложение, която да използват за разкриване на самоличността на потребителите или да използват по неправомерен начин анонимния идентификатор. Засега, се намираме в ранен етап от разгръщането на интерфейса, и нямаме сведения да се е случвало подобно нещо. Но рискът за това не нулев.

 

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари