Днес се навършва годишнина от откриването на Розетския камък, откритието, което за първи път дешифрира мистерията на древните египетски йерогрифи. Древните египтяни са използвали тази система за писане преди повече от 4000 година, за да записват своите текстове, но само избрана прослойка от тогавашното общество е знаела как да пише и да чете.

Но днес, благодарение на новия инструмент за изкуство и култура Google Fabricius, всеки може да открие интерактивно този завладяващ език единствено с помощта на устройство с достъп до интернет.

За да започнете да превеждате избрани от вас послания на древен египетски, е необходими да следвате краткото образователно въведение в шест лесни стъпки. След това Fabricius на Google ви кани да играете и да преведете собствени думи, изречения и дори цели съобщения на египетски йероглифи, готови да бъдат споделени с приятелите и семейството ви.

И докато Fabricius е съвременния достъп за овладяването на писането на йерогрифи, на последно място, новият инструмент на Google предлага нови пътища за академични изследвания. Досега експертите трябваше да се ровят на ръка измежду огромни по обем книги, за да преведат или дешифрират древния език – процес, който остава почти непроменен повече от един век. Fabricius включва първия дигитален инструмент, който ще стане публичен под формата на отворен код, за подпомагане на по-нататъшното развитие в изучаването на древните езици – който декодира египетските йероглифи, като самият инструмент работи на базата на изкуствения интелект и машинното обучение.

По-конкретно, AutoML технологията на Google Cloud, както и AutoML Vision са били използвали за създаването на модел на машинно обучение, който е в състояние да изучава и осмисля древните писания. В миналото, за превеждането на съвременен текст до йероглифи или обратното – дешифрирането на йероглифи до съвременен текст, е било възможно с цял екип от учени, когато е имало компютърна намеса, тя е била в подпомагане на някои сравнения и отнемало изключително много време. Сега AutoML Vision на Google вече позволява на разработчиците да използват машинното обучение за разпознаване на всички видове обекти, като технологията далеч не се ограничава до древната писменост.

Инструментът за превеждане на съвременен текст вече работи, като се предлага на английски и арабски език, а името му идва от името на бащата на епиграфията и изучаването на древни надписи – Фабриций.

„Създадохме го в сътрудничество в Австралийския център за египтология в университета Macquarie, Psycle Interactive, Ubisoft и египтолози от цял ​​свят.“

Можете също да разгледате още истории за чудесата на древен Египет, включително и за известния фараон Тутанкамон, пирамидите в Гиза и Книгата на мъртвите. И ако сте учител, използващ Google Classroom, компанията е създала много ресурси за обучение и посвещаване в тайните на Древен Египет, които можете да използвате и Вие.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари