fbpx
4.1 C
София

Вирус за Android, скрит като файл от MS Word, изпраща данни на хакерите

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Атакуващите използват зловреден софтуер за Android, прикрит като документ на Microsoft Word. Веднъж задействан, вирусът сканира всички данни от смартфона и ги изпраща на хакера.

 

Вирусът достига Android смартфона във вид на изтеглено от неофициални източници приложение. Зловредният софтуер създава икона на MS Word файл върху началния екран, а нищо неподозиращите потребители го отварят от любопитство. Показва се съобщение за несъвместим със смартфона софтуер, но едва ли някой обръща внимание.

Отварянето на MS Word файла задейства зловреден код, който сканира телефона за IMEI номера, номера на SIM-картата, получените SMS-и и всякаква друга чувствителна информация, като след това изпраща по електронната поща всички тези данни към хакера. Това не е всичко, атакуващият може да използва телефона на жертвата за да се обади на когото си поиска. Използва се специален SMS, съдържащ номера на телефона на абоната.

Красотата на този зловреден софтуер за Android е в това, че потребителят няма никаква представа за нападението. Това приложение иска и администраторски права, за да бъде деинсталирано.

Деинсталирането на това много опасно приложение става чрез стартиране на смартфона в безопасен режим, след това – Settings –> Security –> Device Administrator и деинсталиране на приложението чрез Settings –> Apps –> Uninstall.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини