Включиха нови химични елементи в периодичната таблица

0
170

Периодичната таблица на химичните елементи се сдоби с три нови попълнения. Под номерата 110, 111 и 112 официално бяха добавени химичните елементи darmstadtium (Ds), roentgenium (Rg) и copernicium (Cn), предаде Space.com.

Въпросните елементи обаче са толкова нестабилни, че могат да съществуват само в лабораторни условия. Те имат свойството да се разпадат, образувайки други елементи много бързо. За новите попълнения в периодичната таблица не се знае много, тъй като те са твърде нестабилни, за да се извършат необходимите експерименти с тях. Освен това, те не съществуват в природата. Този род химични елементи се наричат „супертежки” или „трансуранови”.

Елементът copernicium доскоро носеше работното наименование ununbium. Той е открит през 2009 година в Германия от специалиста Сигурд Хофман. Химичният елемент ще носи името на средновековния астроном Коперник, който е сред първите учени, които са опитали да прокарат идеята, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното.

Елементът roentgenium е кръстен на немския физик Вилхелм Рьонтген, който в края на XIX век е открил полезните свойства на рентгеновите лъчи. Първите три атома от елемента са създадени през 1994 година. През 2002 година при повторен експеримент са създадени още три атома от новия елемент, за да се потвърди съществуването му.

Третото попълнение в периодичната таблица на елементите се казва darmstadtium. Елементът е получен в лабораторни условия за пръв път през 1994 година, само месец преди откриването на roentgenium. Той е създаден в лаборатория в немския град Дармщат и ще носи името на населеното място, където е открит за първи път. Първо са били създадени четири атома от darmstadtium, а после, за да се потвърди откритието, са произведени още девет атома.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари