Властите на Шънджън подаряват на гражданите $1,5 милиона във вид на цифрова валута

4
535

Националната банка на Китай и властите на град Шънджън стартираха мащабен експеримент за проверка движението на националната китайска цифрова валута – цифровия юан. В рамките на този експеримент на жителите на Шънджън ще бъдат раздадени 10 милиона цифрови юана или около $1,5 милиона. Тези пари могат да бъда харчени за периода от 12 до 18 октомври тази година в търговските центрове, които са се съгласили да приемат цифрови юани.

Движението на китайската цифрова валута ще бъде проследено в пет района на страната. За бейното използване не се налага откриването на банкова сметка. Идеята е цифровият юан да е съвсем лесен за използване и да замени фиатните пари, а за портфейл да се се използва смартфон със съответното приложение. Но за разлика от съвременните цифрови разплащания, на цифровият юан не са необходими отдалечени транзакции и по този начин тази цифрова валута е устойчива към различните банкови сривове.

Да получи 200 ($30) от тези 10 милиона цифрови юана може всеки, който подаде предвиденото за тази цел заявление. Броят на хората не е ограничен, само трябва да са от Шънджън. Но пари ще получат само 50 000 души, които ще бъдат избрани чрез лотария. Ако след 18 октомври в цифровите портфейли останат от тези пари, то те ще бъдат анулирани.

Масовото въвеждане на цифровия юан започва през 2022 година и явно този експеримент за мониторинг на цифровите пари няма да е единствен.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари