На първи септември, влязоха в сила новите митни такси за внос на китайски стоки, които бяха финално одобрени в неделя. При последната ескалация на търговската война между САЩ и Китай администрацията на Тръмп наложи 15% мито върху стойността на внасянето от Китай стоки на обща стойност от 112 милиарда долара. Този ход ще се отрази преди всичко на гражданите – ще се почувстват разликата в цените, когато купуват … почти всичко – от мляко до бебешки памперси и някои електронни устройства и продукти произвеждани в Китай, в което число попадат и продуктите на Apple.

Китай разполага с компании, които са атрактивни като производител за почти всички световни гиганти и конгломерати – заради по-ниското заплащане на работната ръка, ноу-хау, ресурс, технологии и съоражения.

Президентът Доналд Тръмп започна да настоява за облагане на електронните изделия, произведени в Китай през ноември миналата година. Търговският представител на САЩ обяви през месец май списък с продукти, които ще бъдат обложени с 10% такси, сред които влизат телефони, лаптопи и игрови конзоли.

Но на 13-и август USTR заяви, че няма да прилага вносните такси за вече наредена партида стоки на обща стойност около 160 милиарда долара на черна техника като лаптопи и мобилни телефони. Те няма да бъдат обект на новите облагания до 15-и декември тази година, което е последната надежда на търговците в САЩ да предложат познатите на клиентите атрактивни цени около деня на благодарността, черния петък и коледните и новогодишни празници. По-късно през месеца, Тръмп повиши облагането на китайските стоки с цели 15%, вместо с първоначално планираните 10.

Колко ще струва това на американците?

Джей Пи Морган Чейс, най-голямата банка в САЩ, казва, че последните наредби за вносните такси от китай може да струват на средностатистическия американец около 1000 щатски долара годишно, пред CBS News.

Китай отвърна в неделя със собствени тарифи за вноса на стоки. Страната въвежда по-високи мита поетапно за общо около 75 милиарда долара американски стоки и суров нефт (към момента Китай е една от малкото държави, на които САЩ внася сурови нефтени продукти). Освен това Народната република ще наложи допълнително 25% мито върху автомобили, внасяни от САЩ след 15-и декември тази година.

Има известна надежда за примирие във вносните такси между двете страни: През изминалия месец бяха насрочени преговори между китайски и американски дипломати, заяви президента Тръмп пред репортери в петък, преди да отиде на президентското отстъпление в „Камп Давид“. Той обаче запазва твърдата си позиция да продължи търговската война с Китай. Донал Тръмп каза: „Ще спечелим битката!“

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари