fbpx
20.2 C
София

„Водородът е 11 пъти по-опасен за климата в сравнение с въглеродния диоксид“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Водородната енергетика може сериозно да засили декарбонизацията на Световната промишленост, но едновременно с това тя може да стане ключова заплаха за климата, съобщават британски експерти. Според направеното ново изследване, изхвърлянето на водород в атмосферата нагрява планетата 11 пъти по-силно в сравнение с аналогичните по обем емисии от въглероден диоксид. Авторите на тази научна работа отбелязват, че засега този проблем е несъществен поради ниското ниво на производство на водород. Но с развитието на водородния транспорт и енергийните системи от нов тип, този вид зелено гориво ще окаже съществено влияние на екологията. В резултат от това човечеството няма да забави, а напротив, ще ускори нагряването на планетата.

Водородът все по-често се използва в качеството на зелен енергиен носител. Той изгаря във водороднитe горивни елементи, като по този начин се произвежда електроенергия без да се отделят каквито и да било вредни емисии, освен водни пари. Този подход дава възможност за постигане на по-голяма плътност на енергията и по-бързо зареждане на използващия водород транспорт.

Оказа се, че водородът има силно пасивно влияние на атмосферата на планетата. Когато водородът се изхвърля във въздуха, той започва да си взаимодейства с другите газове и пари в атмосферата, като по този начин рязко увеличава глобалното затопляне. Водородът изключително негативно въздейства на екологията, понеже взаимодейства с метана. Това е един неизследван досега ефект – водородът реагира със същите окислители в тропосферата, които изчистват атмосферата на Земята от метана и по този начин те стават неефективни. Да напомним, че метанът е един от най-вредните парникови газове, които нагряват атмосферата 80 пъти по-бързо в сравнение с въглеродния диоксид при еднакви количества на двете вещества. Водородът води до удържането на метана във въздуха и съответно до неговото увеличаване, а това допълнително нагрява Земята. Направените изчисления показаха, че водородът е цели 11 пъти по-опасен за атмосферата в сравнение с въглеродния диоксид.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини