Специалистите от лабораторията на армията на САЩ и Тексаския университет в Остин създадоха алгоритъм, който учи роботите да изпълняват задачи, взаимодействайки с инструктор-човек. Алгоритъмът се нарича Deep TAMER.

Алгоритъмът Deep TAMER с помощта на дълбоко машинно обучение дава възможност на робота да тренира своите задачи чрез гледане на ускорено видео под наблюдението на човек-треньор. Човекът наблюдава действията на робота и подава обратна връзка от типа „това беше добре“ или „слаба работа“ – подобно на начина по който се дресират кучетата.

Новият тип обучение е истински пробив в скоростта на приспособимост на роботите, които виждат света единствено чрез компютърни изображения. Това може да се окаже първата стъпка в създаването на пълноценни автономни устройства, които са в състояние да изпълняват сложни задачи в реалния свят.

Съвременните методи на обучение изискват много дълго време на взаимодействие на роботите с околната среда, за да се научат на оптималното изпълнение на дадено задание. През това време роботът може да извърши не само неправилни, но и катастрофални действия – например, да падне от някоя скала. Помощта на хората рязко ускорява обучението и помага да се избегнат подобни капани.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
АхОх Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
АхОх
АхОх

Роботите никога няма да бъдат надеждни освен ако не искаш да избият всичко което се движи.
В Ирак военната единица беше махната защото роботите често откриваха огън срещу собственните военни и имаше убити – четох статия за това със снимки на роботите… изобщо не са тези фантасмагории на снимката тук от игра.
Автоматично оръжие на колела и камера, това е робота.