Facebook и Instagram „вредят на общественото здраве“ като позволяват на рекламодатели да насочват потребителите към реклами, които съдържат дезинформация относно лекарствата, предназначени за предотвратяване на ХИВ, според твърденията на застъпници за правата на гейовете, лесбийките, бисексуалните, транссексуалните и джендър – куиър хората в писмо, изпратено до Facebook в понеделник.

В писмото, което е подписано от 52 здравни и LGBTQ организации и е адресирано до изпълнителния директор на Faceboon Inc Марк Зукърбърг, се казва, че групите са се свързали с Facebook заради притесненията си, но не виждат адекватна реакция от страна на компанията. Обвиненията са срещо реклама, допускана в социалните мрежи Facebook и Instagram, в която се твърди, че хапчето за профилактика на ХИВ Travuda повишава риска от проблеми с костите и бъбреците. От компанията майка зад двете социални мрежи потвърждават, че действително такава реклама съществува и е разпространявана в двете платформи.

Писмото илюстрира как най-голямата и мощна в света социална мрежа, която притежава и най-популярното приложение за споделяне на снимки – Instagram, продължава да се сблъсква с оплаквания за това как може да вреди на общественото здраве и въпреки непрекъснатите усилия по разработването на все по-съвършени и съвършени алгоритми и системи за разпознаване и противодействие на дезинформацията и обществените новини, е напълно възможно в някакъв момент само компанията да допусне да се подвизава невярна информация, но и да печели от нея. Facebook също бе обвинена преди, че не е полагала достатъчно усилия за борба с подвеждащата информация за ваксините, които обивнения постигнаха желания ефект на активистите – накараха социалната мрежа да затегне контрола по въпросите за информираността по тези теми и да премахне промотирането на подобен род съдържание.

Позовавайки се на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, групите отбелязват, че приемането на превантивни лекарства срещу ХИВ като Truvada, известни като PrEP, е ефективно и няма противопоказания.

„Позволявайки на тези реклами да продължат да съществуват в своите платформи, Facebook и Instagram убеждават рисковите лица да избягват PrEP, неизменно водещи до избягване на ХИВ инфекции. Нанасяте вреда на общественото здраве“, се казва в писмото, публикувано в интернет от LGBTQ група GLAAD. Други организации, подписали писмото, включват AIDS United, кампанията за правата на човека и проекта Trevor.

Facebook блкоира реклами, които се денунсират при проверка на фактите от трети страни или в определени случаи, например когато на лица са  „твърдения, дебютирани от организации с определен опит и дезинформативен модел на поведение“, в съответствие с нейните правила за реклами. Групите молят Facebook да изясни как интерпретират тези политики и потенциално да ги променят.

Говорител на Facebook заяви, че рекламите не нарушават правилата на компанията, но въпреки това се работи по унищожаването на дезинформационния ефект, който те могат да породят.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари