fbpx
7.6 C
София

Всичко, което трябва да знаете за Wi-Fi 6

Най-четени

Какво е Wi-Fi 6? С две думи – това е следващото поколение безжични мрежи, известна преди като стандарта на IEEE 802.11ax, докато Wi-Fi Alliance не реши да именува новите стандарти на Wi-Fi мрежите просто с число, вместо с дългото техническо име на стандарта, подобно на именуването на мобилните мрежи. Wi-Fi 6 ще замести настоящите 802.11ac безжични мрежи, вече известни и като Wi-Fi 5, с които работят на повечето актуални рутери и устройства.

Идеята за преименуването е да се улесни запомнянето и разбирането на стандарта. Вместо хората да бъдат карани да помнят безсмислен низ от цифри и букви, които най-често биват забравяни, е далеч по-удобно да бъде запомнено името Wi-Fi 6.

Но какво ще предлага новия безжичен стандарт на потребителите, освен ново, по-лесно за запомняне име? Очевидно е, че ще повиши значително скоростите на безжичния трансфер на данни. По-съществено обаче, той е създаден, за да предложи много по-добра Wi-Fi производителност в „замърсена“ от множество устройства среда като градската, като обикновено в една сграда вече може да има десетки Wi-Fi точки и дори стотици устройства, които са свързани към тях. Към момента, това е едно от най-големите предизвикателства за Wi-Fi мрежите, тъй като електронният шум и запълването на каналите, намаляват значително обхвата и скоростите.

В тази статия ще обобщим почти всичко ново, което ще донесе бъдещият стандарт.

Кога да очакваме Wi-Fi 6?

Според Wi-Fi Alliance, надзорния орган с нестопанска цел на Wi-Fi мрежите по света, Wi-Fi 6 ще излезе „по-късно през 2019 г.“ По-всяка вероятност това ще бъде към края на годината, освен ако не се случи нещо форсмажорно, което да отложи представянето на следващото поколение Wi-Fi мрежи. През месец януари тази година беше обявена програмата за сертифициране, за да се гарантира, че устройствата с Wi-Fi 6 поддръжка отговарят на съответните определени стандарти, като тогава бе оповестено, че официалното представяне на стандарта ще бъде през третото тримесечие на 2019 г.

Всъщност, към момента на пазара се продават рутери с новия Wi-Fi стандарт, като на тях той е обозначен като 802.11ax. Такива са рутерите Netgear Nighthawk AX8 и AX4, TP-Link Archer AX6000 и Asus RT-AX88U. Те обаче идват с няколко предупреждения. Това са ранни устройства, които се основават на проектите за стандарта Wi-Fi 6, който все още не е финализиран, и както споменахме това ще се случи до края на годината. Това ще рече, че тези рутери може да пропуснат някои функции и усъвършенствания, с които ще идват напълно сертифицираните Wi-Fi 6 устройства. Към момента не са ясни точни спецификации на новия Wi-Fi стандарт.

Не препоръчваме на никого да избързва с покупката на рутери с Wi-Fi 6, тъй като дори да имате такъв, към момента са изключително малко клиентските устройства, които да поддържат новия стандарт. Такова устройство е новият флагман Samsung Galaxy S10. Много от новите лаптопи, които бяха обявени още на CES 2019, и сега на IFA 2019, също идват с поддръжка на новия стандарт, но преди те да тръгнат в продажба, е безсмислено надграждането на Wi-Fi мрежите до новия стандарт.

След официалното сертифициране на Wi-Fi 6 в края на годината, в началото на 2020 вероятно ще видим много нови устройства, които ще работят с новия финализиран стандарт, и едва тогава ще има действителни ползи от него за крайните потребители.

Wi-Fi 6 рутери и цени

За да ви дадем представа за цените на рутерите с Wi-Fi 6, нека разгледаме набързо някои от гореспоменатите модели, които предлагат предварителна поддръжка на новия стандарт.

Archer AX6000 на TP-Link е Wi-Fi 6 рутер, който в момента струва около 300 или 350 долара (около 510 AU $), докато Asus RT-AX88U е на цена от около £ 300 или $ 325 (около 470 AU $).

Nighthawk AX8 на Netgear, от друга страна, може да бъде закупен за около 280 или 300 долара (около 435 AU), като Nighthawk AX4, се продава за около 200 или 200 долара (около 290 AU).

Разбира се, ще видим по-благоприятни за бюджета Wi-Fi 6 рутери на пазара с течение на времето, и с нарастването на броя на конкурентните устройства.

Що се отнася до Wi-Fi 6 клиентски устройства, Galaxy S10 на Samsung в момента се продава на цени от £ 799 или $ 899 (AU $ 1349).

Технически характеристики

Wi-Fi 6 работи на честотните ленти на 2.4 GHz и 5GHz, като в бъдеще се очаква и разширяване на честотните ленти, за разлика от настоящия Wi-Fi 5, който работи само на 5GHz. Поддръжката на 2.4GHz е особено важна, тъй като колкото е по-висока честотата, на която работят мрежите, толкова по-малък е нейният обхват. Така настоящите Wi-Fi 5 безжични мрежи предлагат високи скорости, но на малък периметър около рутера. За това повечето рутери се продават с поддръжка на стандарта Wi-Fi 4 (802.11n), тъй като неговите максимални скорости са по-ниски, но има значително по-голямо покритие.

Както можете да предположите, новият Wi-Fi 6 стандарт ще доведе и до сериозно повишение на максималните скорости. За съжаление, не е ясно точно с колко ще бъде увеличението в скоростта, преди официалното сертифициране.

Теоретично, Wi-Fi 6 би трябвало да увеличава максималните скорости с цели 37% в сравнение с Wi-Fi 5. Разбира се, това е чисто теоретично очаквано увеличение и в действителност подобрението в скоростите ще варира от много фактори, като евентуалното подобрения за потребителите ще бъде по-малко.

За разлика от всички предишни Wi-Fi стандарти обаче, тази нова версия не е насочена изцяло към просто увеличаване на скоростта на връзката. По-скоро приоритетът на Wi-Fi 6 е да осигури много по-добра производителност в препълни сгради, където има цял куп безжични устройства. Такива среди включват жилищни блокове, обществени места като стадиони, домове и т.н. Това е напълно логично, предвид че останалите стандарти излизаха във времето, в което сградите и градската среда не беше до толкова „задръстена“ от Wi-Fi мрежи, както е сега.

Подобренията също така се фокусират и върху повишаване на броя едновременно свързани устройства и надеждността на мрежата, което е необходимо за осигуряване на по-висок капацитет за устройствата, част от концепцията IoT (Интернет на нещата) и системи за управление и уреди за интелигентен дом.

Други подобрения

Wi-Fi 6 използва различни технологии, за да постигне всичко това, включително ключов играч под формата на OFDMA (Ортогонален честотен отдел с множествен достъп). Това позволява повече хора едновременно да използват един и същ безжичен канал за далеч по-ефективна работа, да не говорим за по-добра пропускателна способност и много по-ниска латентност (което означава по-отзивчива връзка).

Wi-Fi 6 също използва MU-MIMO, който вече е асимилиран с хардуера на Wi-Fi 5 и позволява да се прехвърля по-голям обем данни наведнъж – да не говорим, за обработката на множество клиентски устройства едновременно. Освен това, ще видим и поддръжка на входяща връзка – подаване на данни обратно от клиентското устройство, както и низходяща връзка.

Също така форматирането на лъчите (QAM) също ще бъде подобрено, като за осигуряване на най-високите скорости и пропускателна способност, ще видим увеличение до 1024-QAM, за разлика от използваните към момента 256-QAM в Wi-Fi 5.

Ако всичко това ви изглежда като непонятни технически термини, идеята е, че новият Wi-Fi стандарт се осигури по-високи скорости, по-голям капацитет за едновременно свързани устройства и по-ниско времезакъснение и латенция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини