Втори междузвезден обект се приближава до Слънчевата система

0
1962

Първият междузвезден гост в Слънчевата система бе тайнственият пурообразен Оумуамуа, който прелетя през нашата система през 2017 година. Но този път астрономите и учените имат много повече време да се подготвят.

Първи необичайния космически обект бе забелязан от кримския астроном Генадий Борисов. Сега учените от целия свят събират информация за C/2019 Q4 и се опитват да разберат откъде точно е долетял.

Засега няма окончателно решение за състава на небесния обект gb00234, който бе преименуван на C/2019 Q4 (Borisov). Известно е само, че той пристига от друга звездна система.

Първите снимки на C/2019 Q4 показват, че след обекта следва малка опашка или неголям облак прах, които са характерен признак, че това може да е комета. Това ще даде възможност за по-лесното следене на космическия пътешественик, понеже частиците воден прах добре отразяват слънчевите лъчи. По този начин учените ще могат по-лесно да изследват структурата на обекта, понеже телескопите могат да открият в отразената светлина сигнатурите на химическите елементи.

„Наблюдаваме нещо, което се е зародило около друга звезда и е пристигнало при нас. Това е почти толкова ценно, колкото изпращането на космическа сонда в друга слънчева система“ – каза Оливие Ено, астроном от Европейската южна обсерватория, който участваше в екипа изследователи на Оумуамуа.

Сега се изчислява орбитата на C/2019 Q4, като основният въпрос е дали тя е елиптична или хиперболична. Необходими са повече данни, които ще бъдат получени през следващите два-три дни.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за