fbpx
-9.6 C
София

Във Великобритания ще заработи единен център за борба с киберзаплахи

Най-четени

Властите на Обединеното кралство ще стартират нова инициатива, в рамките на която частни организации и правителството ще обменят информация за хакерски атаки. Всички данни ще постъпват в единен център за борба със заплахите в киберпространството, в който ще участват представители на Центъра за връзки с обществеността на британското правителство (GCHQ), службите за сигурност (MI5), полицията и частни организации. Всички те ще си сътрудничат в борбата срещу хакерите.

Информацията ще се публикува на специален защитен портал, като достъпът до него ще се осъществява в реално време.

Тези мерки за сигурност са свързани с факта, че компютърните системи на Великобритания често биват подлагани на кибератаки, чиято основна цел е кражбата на секретна информация на стойност милиарди лири. Това нееднократно е било заявявано от представители на британското правителство.

Като пример за необходимостта от създаване на такава организация се посочва фактът, че наскоро голяма фирма със седалище в Лондон е претърпяла загуби в размер на £ 800 милиона в резултат на атаки от страна на враждебна държава.

В новата организация ще влязат 160 компании, развиващи дейност в сферата на финансите, отбранителната промишленост, телекомуникациите и фармацевтичния сектор. При нападения срещу техните компютърни системи участниците ще обменят информация за техническите детайли на атаките, методите за тяхното провеждане, както и начините за ограничаване на тяхното въздействие върху други потенциални жертви.

Базата на единния център ще се намира в Лондон. Служителите му ще следят за развитието на атаките, ще идентифицира потенциалните нови техни жертви и ще ги информира за заплахите.

Следва да се отбележи, че първоначално компаниите са изразили резерви по отношение на пълната откритост на информацията, свързана с евентуални кибератаки срещу техните компютърни системи, тъй като това би могло да нанесе непоправими щети на репутацията им.

Представителят на Кабинета на министрите на Великобритания Франсис Мод заяви по повод създаването на центъра: „Това иновативно сътрудничество ще открие нови възможности за истинско партньорство в рамките на обмена на информация относно киберзаплахите и за защита на интересите на Обединеното кралство в дигиталното пространство“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини