На фона на бушуващата хиперинфлация във Венецуела рязко нарасна търсенето на основната криптовалута, която местните жители закупуват чрез P2P площадката LocalBitcoins.

LocalBitcoins показа чрез диаграма скокообразният ръст на „цифровото злато“ през последните една-две седмици.

Венецуела отдавна е в дълбока икономическа криза и хиперинфлация, и е на границата на социалната катастрофа. Тази ситуация сериозно се усложнява от международните санкции и нерационалната икономическа политика на държавата. Това рязко понижава нивото на живот на населението, както и дефицита на чуждестранната валута. Вече липсват стоките от първа необходимост.

Според данните на Международния валутен фонд, тази година инфлацията във Венецуела се очаква да достигне 14 000%. Националната валута на Венецуела – боливарът е съвсем обезценена. Не е за учудване, че жителите на тази много богата на петрол латиноамериканска страна виждат в биткойна единственото средство за запазването на някаква ценност.

Да си припомним, че през месец февруари Венецуела представи обезпечената с нефт собствена криптовалута El Petro. Новата криптовалута имаше за цел да избегне международните санкции и да помогне за възстановяването икономиката на страната. Засега няма данни за постигането на успех в това отношение.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
11 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
бабаcl500amgahaБиткойн = Балон = Пирамидапиша_рядко Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
djagi
djagi

Диктатори, сутеньори, наркотрафиканти, перачи на пари, жадни за бързо забогатяване хазартни личности и спекуланти – биткойн.

Пенчо
Пенчо

добре бе, не бързащ да забогатява, сит служител на заплата, обиран от алчни банки, зомбиран от правителството, промит мозък че трябва за плащаш такси и данъци за всичко трол такъв

Славянски гьовеч
Славянски гьовеч

Протржанието на биткойни не те лишава от данъци, това все пак е актив, върху който трябва да платиш данък.

TNT
TNT

@Славянски гьовеч: я ми кажи с какво държавата ми е помогнала че да и плащам данъци върху криповалутата която притежавам?

Славянски гювеч
Славянски гювеч

Армия, полиция, медицина, инфраструктура, съдебна система, прокуратура и т.н. тия неща на чия издръжка да бъдат? Тъпак, нещастесн социалистически тъпак.

Това е тролски профил, просто си правя гаргара, но тоя коментар е реален.

пиша_рядко
пиша_рядко

…. ако нашата „армия“, „полиция“, „медицина“, „инфраструктура“, „съдебна система“ и „прокуратура“ ти харесват май живеем в паралелни вселени … съгласен съм данъците ни да отиват за нещо работещо. Не съм съгласен да поддържаме псевдо-системи от които полза на практика нямаме …

aha
aha

Славянски гювеч, въпреки че смятам, че данъците трябва да се плащат, кажи ми кое от изброените от теб си заслужава и една стотинка от тях? Армията ли работи? Полицията ли? Инфраструктирата ли? Тролски профил с реален коментар? Ти осъзнаваш ли се колко си далеч от истината? Не социалистически, комунистически тъпак си! И никаква „гаргара“ не си правиш, понеже устата ти е пълна с друго!

cl500amg
cl500amg

“aha“ това за което говориш е вярно. Но важи за такива села-държави, като този ретро-комунистически кенеф наречен българия. Във цивилизована Европа, САЩ, Канада и тем подобни развити страни, всички тези институции работят, и то перфектно. И въобще не ти трябва никаква ‘крипто валута’, за да ти функционира държавата.

Пенчо
Пенчо

Славянски гьовеч, точно това е силата на криптото. Никой не знае колко имам, никой не може да ми вземе % от това което имам. Дори ти , който явно много разбираш не можеш да ми вземеш данък.

Джаро
Джаро

Следващите няколко години/десетилетие биткойн ще се ползва толкова масово, че ще се превърне в глобална валута. Всички ще го ползват за разплащане. Колкото и да не им се иска на някои хора и всички банкери, старата система си заминава. При биткойн не можеш да „печаташ“ от въздуха монети. Не можеш и да ги фалшифицираш. А колкото до горния коментар, колега как мислиш, дали хората които си изброил не използват и нормални пари да си вършат работата? Ако не беше биткойна сега сигурно такива хора нямаше да съществуват.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

И кво сега, няма да копаят картофи и ориз, за да се хранят, няма да произвеждат цимент и стомана, за да си строят къщи, а ще цъкат на компютъра да правят виртуални пари, докато корема им къркори и дъжда ги вали?

cl500amg
cl500amg

Някой беше казал, че историята се повтаря.. едно време Испанците и Португалците със дрънкулки и играчки са превзели цяла Латинска америка. Хората са си разпродавали имущество, земя и животни за няколко лъскави прибора, парче хубав плат или дрънкулка-бижу.. сега ще направят същото, само че за чист виртуален въздух.

aha
aha

ето поредния бисер от теб… Обясни моля те на венецуелците как да си запазят спестяванията? Имаш боливари които се разменят за 10000$ сутринта, вечерта вече са 3000$. Това за ограбването, което се опитваш да дадеш като пример(казвам опитваш, понеже си толкова далеч от истината, че е срамно, но все пак) вече се е е случило, при това без никаква намеса на криптовалутите. Хората в момента се опитват да използват всякакви начини за спасение, но ти заради необяснимата ти обсебеност от криптото се изпускаш отново. п.с. добре, че поне поумня малк ои спря да слагаш „купе“ зад името си , че… Виж още »

cl500amg
cl500amg

„Toвa зa oгpaбвaнeтo, ĸoeтo ce oпитвaш дa дaдeш ĸaтo пpимep вeчe ce e e cлyчилo…, пpи тoвa бeз ниĸaĸвa нaмeca нa ĸpиптoвaлyтитe.“

правиш се на малко по-глупав, отколкото си.. т.нар. криптовалути са модерния вариант на това.

п.п. твоя трибуквен ник си остава константно тъп и безсмислен.. може да си спокоен.

aha
aha

Т.е. идея нямаш как да отговориш на въпроса ми, нали ? Т.нар. криптовалути не са никакъв модерен вариант. За момента са една от малкото опции които тези хора имат. За разлика от тях, ти нямаш никакви опции и винаги ще си мега глупав!

п.с. понеже се правиш на интелигентен, нека те светна, че когато нещо е константно, то не се променя, съответно не може да „не остане“. Разбира се, за човек който се кръщава cl500 купе?! е нормално да си объркан.

баба
баба

Е нали уж няма какво да ядат, заплатите им са по $1-$2 на месец… т къде пари за биткойни?