Във Формула 1 тестват напълно устойчиво биогориво, което може да се окаже революционно

1
894
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 15: Esteban Ocon of France driving the (31) Renault Sport Formula One Team RS20 stops in the Pitlane during the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 15, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Управляващият орган за автомобилните спортове FIA (Международна автомобилна федерация) е разработил 100 процента устойчиво гориво за болидите на Формула 1.

Като биогориво от второ поколение, то е изключително рафинирано. Използват се биоотпадъци, които не са предназначени за консумация от хора или животни.

Двете организации са си поставили за цел да се постигне въглероден неутралитет към 2030 година

С 243 клуба в 146 държави и 303 първенства, FIA смята, че въздействието на този ангажимент ще се почувства в световен мащаб и ще доведе до значително намаляване на въглеродните емисии и по-широко въздействие върху околната среда, чрез три стратегически области:

  • Климатични действия: Ускоряване на нетната нулева трансформация
  • Технологии и иновации: Насърчаване на устойчиви и иновативни решения
  • Устойчиви практики: стимулиране на устойчива промяна.

Именно устойчивите горива ще играят голяма роля в това. FIA цели да демонстрира, че горивата от възобновяеми източници са нещо, на което можем да се доверим, дори за автомобилни състезания на най-високо ниво.

Насърчават се компаниите, които работят във F1 индустрията, да разработват собствени такива горива. Производителите на двигатели са получили първата партида барели от FIA, за да започнат тестове.

Отборите ще са задължени да използват устойчиви горива, когато новата архитектура на задвижващите системи бъде въведена. Към момента това е насрочено за 2026 година, но има шанс да се случи и една година по-рано, според BBC.

От 2021 година пък, в болидите от Формула 1 трябва да има горива, в които има поне 10% съдържание на биогориво. Други шампионати на FIA, като Европейското първенство по състезания с камиони, също ще могат да използват устойчиво гориво от догодина.

2 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари