fbpx
2.2 C
София

Въглеродните емисии драстично намаляха от появата на COVID-19

Най-четени

Коронавирусната пандемия промени драстично начина, по който се движим из градовете и въобще живота ни на планетата. Ежедневието ни беше заседнало в това непрекъснато да се оплакваме от проблемни съквартиранти с домашни любимци, бяхме почти сраснати с личните си автомобили и летяхме от самолет на самолет, без изобщо дори да се замисляме колко енергия използване на ден. След като обаче COVID-19 се превърна в пандемия и световните власти започнаха да предприемат мерки по ограничаване на транспорта, промишлеността и търговията, не е изненада, че най-сетне, за първи път през последните няколко десетилетия, планетата успя да си поеме глътка въздух от нас.

Ново проучване, публикувано в научния журнал Nature Climate Challenge казва, че от началото на COVID-19 епидемията и въвеждането на извънредните мерки по света, имаме по-чист въздух, по-чиста вода и животните се връщат към естествените си хабитати. Докладът, публикуван в четвъртък, твърди, че в момента се наблюдава значителен спад в глобалните емисии на въглероден диоксид. Използвайки правителствените политики и данни за дейността от края на април 2020 г., прогнозите показват, че ежедневните емисии са намалели с почти една пета в сравнение със същото време през миналата година.

„Емисиите достигнаха своя пиков спад на 7 април, със 17% спад в сравнение със същия период миналата година.“, казва в изявление Пеп Канадел, който ръководи Global Carbon Project и е съавтор на публикацията. Намалението се равнява на около 18,7 милиона тона въглероден диоксид. Но информацията идва с едно важно предупреждение – това са приблизителни оценки, базирани на среднодневните емисии отчетени между 2017 и 2019 г.

Комбинирайки сведения за енергията, активността и политиката от 69 страни, включително и най-големите световни производствени сили като Китай, САЩ, Европа и Индия, екипът оценява ефекта от различните мерки и извънредно положение, вариращи от ограничения на дейността до национално затваряне на страни, върху въглеродните емисии и икономиката.

Техният анализ също така използва и данните за мобилност и потребление на мобилни услуги на Apple за страни като САЩ и Великобритания, както и индекса на трафика, предоставян от Tomtom.

Изследователите откриват най-значими ефекти на намаляване на въглеродните емисии в корабоплаването, където намалението към 7-ми април е било с цели 36% спрямо същата дата миналата година, които се равняват на 8,3 тона CO2. Драстичната промяна в транспортните услуги вече доведе до това някои градове да трансформират автомобилни пътища във велоалеи.

Екипът предполага, че годишните емисии могат да намалят с между 4 и 7,5% в сравнение с миналата година, ако някои от ограниченията останат в сила до края на 2020 г. Този спад във въглеродните емисии и промените в поведението са напълно достатъчни, за да се доближим до парижките климатични цели.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Dave
Dave
1 година

Изчисти се обаче сега пак почва всички запалиха ракогенераторите и пърдят наляво надясно.

Нови ревюта

Подобни новини